Stopirana izgradnja lifta za Belmina Kozića u Konjicu

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK donijelo novo rješenje kojim se stopira ugradnja lifta za dječaka Belmina Kozića, u zgradi u naselju Varda u Konjicu.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Kako se navodi u saopštenju organizacije ''Volonteri i prijatelji Konjica'', koje pomaže Belmina i njegovu majku u cijelom procesu, novim rješenjem se poništava rješenje Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu općine Konjic, broj: 07-25-4-314/13 od 12.08.2013. godine i predmet ponovo vraća općini Konjic na ponovni postupak.
 
Adis Muhibić, voditelj Radnog tima za Belmina Kozića i predsjednik VIPK-a, reagirajući na rješenje Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, kazao je da neće odustati te da će i dalje sa saradnicima ustrajavati u borbi za prava dječaka Belmina Kozića. 
 
“Naredne sedmice imamo sjednicu Radnog tima i zauzet ćemo stav o detaljima na koji ćemo način reagirati. Da nije žalosno bilo bi smiješno, jer već PETI put službenici ovlašteni za rješavanje predmeta i akata u općini Konjic, ne znaju i neće da urade ispravno, zakonito i profesionalno svoje obaveze i riješe dječakov veliki problem. Na taj način njegovu agoniju su upeterostručili i još uvijek ne čine ništa da ublaže njegove patnje. Dokle više? Da li se neko Boga dragog boji zbog djetetovih patnji?!”, kazao je Muhibić.
 
U saopštenju organizacije navodi se nekoliko propusta u radu nadležnih institucija, između ostalog i ''nezakonito, neprecizno'' obrazloženje urbanističke saglasnosti zbog čega nije bilo moguće utvrditi osnovanost navoda žalitelja koji se odnose na urbanističko-tehničke uslove za ugradnju lifta.   
 
Podsjetimo, 2009. godine Prva osnovna škola Konjic sa partnerima organizovala je humanitarni koncert na kojem je prikupljeno oko 10.000 KM za izgradnju invalidskog lifta. Međutim, brojne birokratske prepreke - koje općina Konjic može, i mora da riješi,  još uvijek stoje između Belmina i njegove slobode kretanja.  
 
Pogledajte više u priči Ajdina Tinjka - Sa 3. sprata zgrade u Konjicu. 
Ostavite komentar