Sporno izvinjenje ministra vojnog

Uprkos zvaničnom izvinjenju, zvaničnici Vojske Republike Srbije ostaju neubjedljivi kada je riječ o odluci da se prijevremeno penzioniše major M.V., odnosno Helena - prva javno deklarisana trans osoba u Vojsci Srbije.
Piše: 
Bojan Tončić, foto: www.b92.net
Podijeli ovaj članak: 
Dogodilo se i u Srbiji - prvo izvinjenje ministra građaninu, odnosno, zaposlenom u ministarstvu.
 
Pomalo neočekivano, reč je o izvinjenju ministra odbrane Branislava Gašića majoru Vojske Srbije (M.V.) koji se predstavlja i kao major Helena, zbog, kako je ministar rekao, greške do koje je došlo u majorovom rešenju o penzionisanju. Nakon punih 20 godina radnog staža, major M. V. je penzionisan, uz obrazloženje da njegova "ustanovljena dijagnoza može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije". 
 
Predlog rešenja - naređenja, dospeo je do ministra iz kabineta načelnika Generalštaba VS general-pukovnika Ljubiše Dikovića, a ministar se izvinio izazivajući dodatne, blago rečeno, nedoumice, naglašavajući "da je jedini razlog zbog koga se to dogodilo činjenica da je navršio 20 godina radnog staža i da su potrebe službe zahtevale njegov prestanak".
 
"U Vojsci nema diskriminacije ni po jednom osnovu. Nije je bilo neće je ni biti. Na žalost, administrativnom greškom u mom rešenju našla se formulacija koja ne odgovora stvarnim razlozima, pa se našem pripadniku izvinjavam zbog toga. Koliko sutra pozvaću ga da mu se lično izvinim zbog greške nastale u rešenju”, rekao je Gašić. 
 
Nije, međutim, reč o jednom slovu, ili brojci, nego o transfobičnoj formulaciji sačinjenoj u kabinetu general - pukovnika Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Major M.V, je, naime, bio detaljno pregledan na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, gde je tim psihijatara utvrdio kako je potpuno sposoban za obavljanje svoje dužnosti. Zbog toga što nije reč o slučajnoj grešci, nego o transobičnosti vojnog vrha, major M.V. obratio se poverenici za zaštitu ravnopravnosti i pokrenuo postupak za utvrđivanje diskriminacije.
 
Cilj obraćanja nije, kako smo saznali u nevladinoj organizaciji Egal, koja zastupa prava M.V. "nužno" vraćanje u službu, već namera M.V. da dokaže transfobičnost. 
"Helena je sada zvanično penzionerka, penzionisana je u skladu sa Zakonom o Vojsci, pritužba je podneta zbog diskriminatornog dela rečenice da "ustanovljena dijagnoza može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije. Osim što je diskriminatorna, rečenica je i netačna, o čemu se izjasnio tim psihijatara VMA. Eventualno vraćanje Helene u aktivnu vojnu službu biće njena odluka i to ne bismo sada da komentarišemo", kaže Tamara Trikić,  portparolka nevladine organizacije Egal, koja zastupa M. V.
 
A da je diskriminacije bilo, uprkos ministrovim tvrdnjama, svedoči i činjenica da je major M. V. lišavan slobode i mimo svoje volje odvođen na Vojnomedicinsku akademiju. Nakon jednog od tih pregleda, duže od godinu dana, do odluke Vrhovnog vojnog suda, bio je bez čina i zaposlenja. 
 
Tamara Trikić ističe da je "prekršen Ustav i da je to oblik teške diskriminacije".
 
"Ovo jeste Helenina priča na kojoj radimo, ali ovo može da bude bilo ko od nas i zbog toga smo spremne da se svim pravnim sredstvima borimo do kraja, da postoji neko zadovoljenje pravde i da ovaj slučaj bude procesuiran. Nije reč o sporadičnim pojavama, nego o diskriminaciji, jer u Srbiji su transrodnim osobama uskraćeni pravo na kretanje, vađenje ličnih dokumenata, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, obrazovanje, napredovanje na poslu", kaže Tamara Trikić. 
 
 
 
Ostavite komentar