PROTIV!

Hrvatski sabor je sa 104 glasa za, 13 protiv i 5 suzdržanih podržao raspisivanje referenduma na kome će se odlučiti da li će hrvatski Ustav definisati brak kao zajednicu muškarca i žene. Referendum je zakazan za 1. 12.
Piše: 
diskriminacija.ba; libela.org
Podijeli ovaj članak: 
Ovo, očigledno životno važno pitanje za budućnost hrvatske države i njenog građanstva, pokrenula je građanska inicijativa U ime obitelji, koja je u protekla 4 mjeseca uspjela da prikupi preko 740.000 potpisa i ''ugura'' referendumsko pitanje na hrvatsku političku agendu. 
 
Ovo je treći referendum u hrvatskoj historiji, ali prvi koji se raspisuje na osnovu prikupljenih potpisa građana/ki. To je jedan od razloga zbog kojih je referendum doveden u pitanje, jer je presedan da se o promjeni Ustava odlučuje ''izravnom voljom naroda''. Također, prije donošenja odluke, sabor nije poslao referendumsko pitanje Ustavnom sudu na ocjenu. Kada su taj proces pokrenule udruge civilnog društva, Ustavni sud se oglasio sa svojom odlukom da je – sve legitimno. 
  
I, koliko god to zvučalo groteskno, referendum se održava 1. decembra. Pravo glasa imaju svi državljani/ke Republike Hrvatske, uključujući i onie kojie ne žive u Hrvatskoj. Da bi ostvarilie svoje pravo glasa, potrebno je da se najkasnije do 20.11. registrujete, tako što: ukoliko znate gdje će te biti 1.12., potrebno je da ispunite ovaj obrazac i privremeno se upisujete u registar birača i biračica u tom mjestu. Ukoliko ne znate, popunite ovaj obrazac i tražite potvrdu s kojom možete glasati na bilo kojem mjestu u Hrvatskoj. Za sve detalje, najbolje je da se obratite konzulatu R. Hrvatske u zemlji u kojoj ste. 
 
Podsjećamo, prema udruzi ''U ime obitelji'' koja je inicirala čitav proces, ciljevi referenduma su:  ''Osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao životnu zajednicu žene i muškarca; jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji te spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka; zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova; učvrstiti pouzdanje svima koji cijene općeljudske vrijednosti da zajednički možemo donositi pozitivne promjene u hrvatskom društvu.''
 
Ukratko, cilj  je označiti LGBT populaciju, kao i sve one kojie odudaraju od vizije desničarsko – patrijahalnih vrijednosti, kao građane/ke drugog reda. Također, počeli su se prikupljati i potpisi za raspisivanje referenduma o manjinskim jezicima i pismu, koji je kolokvijalno nazvan ''referendumom protiv ćirilice''. Jedan korak naprijed, dva koraka nazad. 
 
Do 1. 12. nije ostalo puno vremena i brojne udruge u Hrvatskoj organizuju akcije i kampanje kako bi potakle građane/ke da izađu na referendum.  Putem društvenih mreža pokrenuta je kampanja #glasujPROTIV, koja apelira na izlazak jer podsjećamo -  ''troje ljudi može promijeniti/očuvati Ustav''. 
 
Udruga AUT i Klub Klub studenata Filozofskog fakulteta rade na mobilizaciji studenata/ica. "Budući da nam je bitno u svim aktivnostima koje provodimo imati i podršku uprave Fakulteta, nadamo se da ćemo dobiti dozvolu za postavljanje zastave duginih boja na pročelje faksa kao simboličnog znaka potpore LGBTIQ studenticama/ama i zaposlenicima/ama Filozofskog. Ne treba zaboraviti da svi/e mi pripadamo nekoj od manjina - zato se trebamo solidarno i borbeno uključiti u izgradnju boljeg, tolerantnijeg i otvorenijeg društva. Jedan svijet - jedna borba", kažu iz AUT-a.
 
Slično razmišljaju i u Zagreb Pride-u, u kome će sve naredne aktivnosti biti posvećene pitanju referenduma: ''Želim jos jednom naglasiti kako ovo nije referendum o jednoj odredbi koja se tiče isključivo diskriminiranja LGBT zajednice, već je ovo referendum kojim diskriminacija svih 'drugačijih' započinje, a tko je sljedeći i koliko je sljedećih, nitko ne može sa sigurnošću reći", rekla je Ana Brakus iz ZG Pride-a. 
 
Iz DOMINA također upozoravaju da je referendum i cijela filozofija koja iza njega stoji, jasna poruka ženama gdje im mjesto – u kući. ''Ovaj referendum, simbolično je uvod u rezanje ljudskih prava po raznim osnovama. Sigurne smo da će iduće pitanje biti pravo na abortus i time direktan udarac na socijalna i reproduktivna prava žena. Ova vlast nije dorasla trenutku i ne prepoznaje opasnost fašizacije društva, olako pristupajući problemu koji se tiče jedne manjinske skupine, a posredno prava svih žena, odnosno žena i muškaraca,'' smatra Mirjana Kučer iz DOMINA.   
 
Domine su bile jedna od udruga koja je podnijela zahtjev Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja. Zahtjev je, kao i drugi, odbačen kao neosnovan. ''To smo uradile zajedno sa Kontrom i Rišpetom jer je Sabor propustio svoju obavezu. Ipak smo se nadale da ćemo uspjeti isprovocirati Ustavni sud da se očituje o sadržaju referendumskog pitanja. Umjesto toga, kao i Sabor držali su se samo proceduralnih pitanja i odbili preuzeti odgovornost. Pri tome su pokazali nedopustivu nonšalanciju i ustvrdili da nitko nije tražio ocjenu ustavnosti definicije braka u važećem Obiteljskom zakonu. Ovaj referendum je njihova sramota, jednako kao i sramota Sabora, i vladajućih struktura. Mi kao građanke i građani ne možemo sebi dopustiti luksuz neodgovornosti prema manjinama i ljudskim pravima.''
 
''U ime obitelji'' je pak, podnijela kaznenu prijavu protiv aktivističkog portala Crol.hr, zbog ''širenja govora mržnje i poticanja na nasilje prema predstavnicima Građanske inicijative ''U ime obitelji''. Jedan od primjera govora mržnje je i komentar na FB profilu portala ''Nadam se da ti bude jedno od četvero djece koje imas bit gej pa da vidim kak ces onda postupiti.''
Zbog čega su baš protiv njih podigli tužbu, iako se na mnogim portalima mogu naći slični komentari? ''Pretpostavljamo da im je zasmetala činjenica da je CroL, nakon 15,5 godina volonterskog rada bez ijedne lipe dobio sredstva Ministarstva kulture, pa je, uz kaznenu prijavu, krenuo i spin da su to "sredstva poreznih obveznika" koja smo dobili da bismo "širili govor mržnje", i to "danima".''
 
No, ono na što iz Crol.hr posebno skreću pažnju je period nakon referenduma. U toku je javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu koja traje do 6.12. ''Budući da bi se tim Zakonom regulirao golem dio prava istospolnih zajednica i obitelji u Hrvatskoj, ne bi trebalo smetnuti s uma važnost sudjelovanja u toj javnoj raspravi. Referendumske teme nam svima crpe energiju i vrijeme, nažalost, no podsjećamo da je donošenje što kvalitetnijeg Zakona ipak u ovom trenutku jedna od najvažnijih stvari na koje treba obratiti pozornost'', napominju iz Crol.hr. 
 
Pravo glasa na referendumu imaju i državljani/ke Republike Hrvatske koji žive u BiH. Nešto više od 10-ak dana ostalo je do referenduma, i pokušalie smo opipati puls prvenstveno studenata/kinja iz Mostara, kojie imaju pravo glasa. Poslušajte anketu. 
 
Ne zaboravite: ukoliko imate hrvatsko državljanstvo, najkasnije do 20.11. javite se najbližem konzulatu RH, popunite potrebne obrasce i glasajte.  
 
Ne zaboravite: #glasujPROTIV. 
 
Pratite dalje na www.libela.org 
 
Ostavite komentar