Otkaz zbog trudnoće: "Razočarala si me zato što si rodila dijete!"

„Osjećala sam se užasno, pala sam u depresiju, traume imam i danas. Kad odem na razgovor za posao pri predstavljanju kažem 'Ja sam Jasmina, imam dijete'. Tada nisam poznavala zakon niti sam bila dovoljno informisana da pokušam ostvariti svoja prava.“
Piše: 
portal www.klix.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Gubitak posla zbog trudnoće u BiH nije rijetkost, no o tome se ne govori. Većina žena prešućuje ovu vrstu diskriminacije i kršenja Zakona o radu iz više razloga, ne znaju koja su njihova prava, zbog sramote, razočaranosti ili zato što misle da ne mogu ništa promijeniti, piše portal klix.ba.
 

Jasmina Ablaković Kabasaj iz Sarajeva je dvije godine radila kao trgovkinja u knjižari Exclusive u Sarajevu prije nego što je zatrudnjela. Čim je saopćila poslodavcu da očekuje dijete, njegovo ponašanje se promijenilo, govori Jasmina za portal Klix.ba.

Na porodiljnom postala tehnološki višak

"Radio mi je svakakve ružne stvari kako bih sama otišla, nije mi dozvoljavao da idem na godišnji odmor iako sam na to imala pravo. Bila sam pod velikim stresom zbog kojeg sam dobila komplikacije u trudnoći pa sam bila primorana otići na bolovanje u petom mjesecu trudnoće. Kako sam prije toga ispoštovala njegov zahtjev i našla osobu koja će me mijenjati, mislila sam da mi to garantuje neku sigurnost, međutim kada sam ga nakon godinu dana nazvala da se vratim na posao, rekao mi je da dođem po svoje papire", priča Jasmina.

U raskidu ugovora Jasmini je pisalo kako je tehnološki višak. Tvrdi da to nipošto nije bila, jer je firma dobro poslovala. Osim toga, poslodavac je otvoreno iz govorio rečenicu nad kojom se i danas zgražava: "Razočarala si me zato što si rodila dijete!".

"Osjećala sam se užasno, pala sam u depresiju, traume imam i danas. Kad odem na razgovor za posao, pri predstavljanju kažem 'Ja sam Jasmina, imam dijete'. Da mi je bilo koji drugi razlog naveo, ja ne bih riječ rekla. Tada nisam poznavala zakon, niti sam bila dovoljno informisana da pokušam ostvariti svoja prava. Zato sam pokrenula grupu na Facebooku da žene, kojih, odgovorno tvrdim, ima mnogo, znaju da imaju prava i da ne mogu tek tako dobiti otkaz", govori Jasmina i dodaje da je u njenoj bivšoj firmi još dosta žena doživjelo njenu sudbinu. "Možda mu ja nisam odgovarala, ali šta je s drugim ženama?", pita se Jasmina.

Diskriminacija zabranjena zakonom

Slična sudbina zadesila je još jednu Sarajku (identitet poznat redakciji portala klix.ba). Diplomirana 33-godišnja pishologinja ni slutila nije da biti odgovoran i savjestan radnik ne znači ništa ako namjeravate proširenje porodice, temeljno ljudsko pravo svakog čovjeka. Bila je zaposlena u jednoj uspješnoj i poznatoj bh. kompaniji na neodređeno vrijeme.

"Nakon porodiljskog sam se vratila na posao. Stigla je obavijest da se moja pozicija zatvara i da sam tehnološki višak. Isto se desilo još jednoj mojoj kolegici. Trenutno sam u postupku ostvarenja svojih prava i nadam se da će do kraja augusta to biti riješeno. Trebaju mi isplatiti otpremninu i mjesec otkaznog roka. Ukoliko to ne ispoštuju, tužit ću ih, jer za sve navedeno imam dokaze", kaže sagovornica portala klix.ba.

Prema Zakonu o radu, poslodavac zbog trudnoće ženi ne može dati otkaz, međutim, prema riječima pravnice Jelice Vuković, u praksi ima takvih slučajeva.

"Kad neko dobije otkaz, ako smatra da je nezakonit, može odmah s tužbom ići na sud, može tražiti privremenu mjeru da se vrati na posao dok sud ne donese pravomoćnu presudu", kaže Vuković za portal Klix.ba i dodaje da se tehnološki viškovi moraju dokazati na sudu.

Ostavite komentar