Novi Sad: Presuda za mobing u Institutu za onkologiju

Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je osudio doktora sa  Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici za diskriminatorski odnos prema bivšoj doktorici Instituta, piše portal dnevnik.rs. Prof. dr. Marko Erak je po presudi obavezan doktorici Vanji Karađinović isplatiti ukupno 400.000 dinara (3.500 EUR) odštete za pretrpljene duševne boli.

“Utvđeno je činjenično stanje iz kojeg proizlazi da su se tuženi diskriminatorski ponašali prema V.K. u odnosu na uslove rada iz radnog odnosa jer je tuženi prof. dr. M.E. omalovažavao V.K. te neprimerenim, nedozvoljenim postupanjem i ponašanjem prema njoj u radnoj sredini povredio pravo ličnosti, ugled i čast tužene”, piše u presudi.

Korupcija sa listama čekanja Instituta

Kako piše portal 021.rs, Vanja Karađinović je prva doktorica koja je ukazala na korupciju i trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju u junu 2009. godine.

Novosadski Osnovni sud je prošle godine  doneo odluku da spomenuta doktorica mora da isplati Institutu za onkologiju nešto više od milion dinara na ime troškova svoje specijalizacije. Tada je sud procijenio da se taj iznos mora platiti jer je doktorica Karađinović raskinula ugovor koji je potpisala sa ovom ustanovom na deset godina, i pored činjenice da je isti sud dokazao da je pre raskida ugovora Karađinovićeva bila zlostavljana na radnom mjestu. Kako je tada za portal 021.rs. rekao njen pravni zastupnik, sud je doneo protivrečnu presudu u kojoj je njegovu klijenticu obavezao da plati što je napustila posao na kom su je maltretirali.

Dovedena u situaciju da ne može raditi u okruženju Instituta

Stoga je u ovoj presudi Apelacioni sud oslobodio doktoricu Karađinović da plati Institutu troškove svoje specijalizacije, koju je u prvostepenoj presudi odoneo Osnovni sud u Novom sadu 2011. Godine.

Apelacioni sud u Novom Sadu našao je da je upravo krivicom tuženih V.K. dovedena u situaciju da više ne može da radi u okruženju u kojem je bila izložena diskriminatorskom ponašanju tuženih, te zbog toga nije kriva za prestanak radnog odnosa u Institutu, a samim time nije ni obavezna da toj ustanovi vrati naknade za postdiplomske i doktorske studije, te stručno usavršavanje”, zaključuje presuda.

Marko Erak je i prodekan za doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, što ovu odluku suda čini drugom presudom za mobing u Novom Sadu koju je dobio jedan prosvetni radnik, zaključuje portal 021.rs.

Ostavite komentar