Milanović: Istospolne zajednice uskoro će moći pravno registrovati svoje partnerstvo

Piše: 
Jutarnji list, jutarnji.hr
Podijeli ovaj članak: 

Istospolne zajednice u Hrvatskoj konačno će dobiti veća prava. Kako piše hrvatski Jutarnji list, homoseksualni partner u skoroj će budućnosti moći registrirati svoje partnerstvo i tako u većini prava biti izjednačeni s bračnim partnerima.  Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je kako je Vlada "pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuju dijalog i sa LGBT zajednicom, kao i sa stručnom i općom javnosti".

Veća pravna sigurnost za članove naše zajednice

- Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit stvari je u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost.

O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava - izjavio je Milanović, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti da gay parovima registraciju partnerstva.

Kakva će prava za istospolne parove SDP predložiti u Kukuriku Vladi zasad ne otkrivaju jer će o tome, budući da je riječ o osjetljivoj društvenoj temi, najprije provesti široku javnu raspravu. No, za Milanovića nema nikakve dvojbe.

Socijalne barijere

- Nitko nije gay, nitko nije homoseksualac zato da bi bilo kome u svojoj okolini pakostio, nego naprosto zato jer je takav ili takva. To je elementarna društvena empatija, mislim i pristojnost, da ljude drukčije seksualne orijentacije od one većinske prihvaćate kao nešto normalno, kao nešto što je dio njih, kao nešto što nije usmjereno protiv nikoga - smatra predsjednik Vlade i SDP-a. Milanović priznaje kako "određene socijalne barijere postoje".

- Njih nećemo uklanjati na silu, ali pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što je to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, da ne govorimo o nordijskim državama - ističe premijer Milanović.

Ostavite komentar