Još jedno beogradsko osvajanje slobode

Beograd u septembru: nasilje i strah, prebijanje stranog državljanina, leci koji pozivaju na kontra - paradu, kontroverzne izjave državnog i političkog vrha, pitanje gdje su vandali i šta je policija učinila, ukoliko zna ko su.
Piše: 
Bojan Tončić, foto: parada.rs
Podijeli ovaj članak: 
Kao i godinama dosad, nije izvjesno da će se u Beogradu održati parada ponosa, zakazana za 28. septembar, budući da se ne zna hoće li državni organi pružiti jasne garancije bezbjednosti učesnicima i učesnicama, odnosno da li će organizatori ostati čvrsto riješeni da ne odustanu od manifestacije koja se godinama unazad na različite načine onemogućava.
 
Atmosferu pred zakazanu šetnju pripadnica i pripadnika LGBT populacije obilježili su skandalozni ksenofobični napad na D.H, učesnika jedne od manifestacija u okviru Nedelje ponosa Beograd i najava nasilja u režiji klerofašističkog udruženja koja sebe naziva Sabor Srbske Svetosavske Sloge. Jedini grijeh dvadesetsedmogodišnjeg Nijemca bio je to što je govorio njemačkim jezikom, a ekstremni pravoslavci zaprijetili su državi i LGBT populaciji lecima dijeljenim na dočeku srpskih sportista u centru Beograda.
 
Oni su protivnike parade pozvali na navodno mirne demonstracije, koje bi se održale dan uoči parade, te najavili da će na dan parade mirnim, ali odlučnim protestima u centru Beograda odložiti "začinjanje nepristojnog, sablaznog, talasa gej-ludila koje bi da potopi korijene moralnog i biološkog bitisanja Srba". 
 
 
Premijerova najava i Beograd u plamenu
 
Odgovor države bio je munjevit i ohrabujuć, pohapšeni su napadači na stranog državljanina, kao i militantni pravoslavni aktivisti, a predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić gotovo da je najavio izvjesno održavanje parade: "Pokazali smo da se država ozbiljno suprostavlja i bori protiv ksenofobije i homofobije, a uspešnost će moći da se vidi i u narednim nedeljama", rekao je premijer.
 
Za neizvjesnost se, međutim, postarao ministar policije Nebojša Stefanović: „Nije sporno da li možemo da obezbedimo taj skup, nego kako će izgledati skup i da li će Beograd biti zapaljen?“ kazao je Stefanović nakon hapšenja napadača na njemačkog državljanina, koje je obavljeno za samo 17 sati. 
 
Stefanović je, kako su u ponedeljak prenijeli beogradski mediji, održao sastanak sa direktorom policije Miloradom Veljovićem i načelnicima svih policijskih uprava, ali na sastanku nije donijeta konačna odluka o tome da li će se parada zvanično odobriti (u Srbiji je organizator dužan jedino da prijavi skup, a ne i da sačeka policijsku dozvolu). Mediji su objavili da će policija odlučiti najvjerovatnije kao i prošle godine, uoči parade, budući da se i dalje razmatraju bezbjednosni rizici za njeno održavanje.
 
Izjavom ministra o mogućem vandalističkom divljanju po Beogradu, potom i nezadovoljstvom članova Organizacionog odbora, još jednom je u prvi plan stavljeno pitanje na koje državni vrh godinama nema odgovor, ali mogućnost vandalizma gotovo svi zvaničnici, pogotovu policijski, svake godine pominju kao jedan od ključnih razloga za to da se parada ne odobri. S druge strane, organizatori i posmatrači traže da policija saopšti ko su mogući ekstremisti koji bi zapalili Beograd, koliko ih je u zatvoru, zašto su na slobodi, ako ih ima i ako ugrožavaju građanima temeljna ljudska prava. Odgovora dosad nije bilo, ili bi policijski zvaničnici govorili kako je riječ o istragama koje su stalno otvorene i o tome da se na pronalaženju ekstremista i pripadnika dokazano fašističkih skupina kontinuirano radi.
 
 
Ko će da nam zaštiti ugroženu policiju...
 
Potpis ispod prijetnji LGBT osobama je u srbijanskoj javnosti odavno poznat - riječ je o navodno patriotskim pravoslavnim organizacijama koje javno prijete neistomišljenicima. Takvi su i nedavno zabranjeni Obraz, te kriminalno - navijačke bande koje, vidjelo se u brojnim oružanim obračunima trgovaca narkoticima, uživaju policijsku naklonost, ili, blaže rečeno, prijateljsko ignorisanje. Čemu ublažavanje, riječ je o višegodišnjem zajedničkom radu. 
 
Po uhodanom scenariju, oglase se i, arhaičnom dikcijom, policijski sindikati, naglašavajući da, navodno, nemaju ništa protiv šetnje, ali na takvim događajima, loše plaćeni policajci, gotovo redovito gladni i iscrpljeni, neopremljeni adekvatnim sredstvima, rizikuju svoje živote.
 
Ove je godine najdalje otišao Policijski sindikat Srbije, nadrealistično konstatujući da "niko ne garantuje bezbednost policije", ali i vodeći ispod šljema nesindikalnu politiku, javno postavljenim pitanjem "da li je potrebno da zbog jedne suštinski apsurdne manifestacije grad potroši milione da bi zaštitio 'šačice svojih sugrađana i njihovih gostiju' koji će paradirati nekoliko stotina metara u centru Beograda". Nije se libio Sindikat da iznese i procjenu - za obezbjeđenje skupa neophodno je svih deset hiljada policajaca. 
 
 
Homofobija i zahtevi ugroženih
 
Najvažnije u ovogodišnjoj pripremi je, po ocjeni organizatora, to što je država finansijski podržala Nedelju ponosa Beograd, odnosno Peti festival vizuelne umjetnosti koji se održava u okviru ove manifestacije. Organizacioni odbor smatra da ni ove godine, uprkos izvjesnom napretku u odnosu policije prema žrtvama nasilja iz LGBT populacije, država nije bila iskrena. 
 
"Zahtevamo da najmanje 24 policijske stanice u unutrašnjosti imaju osobu za kontakt sa pripadnicima/pripadnicama LGBT populacije, nekoga ko će moći da razume problem i pomogne im. Slučajevi napada na LGBT pripadnike populacije, kao i drugih manjinskih zajednica, treba da imaju prioritet za tužilaštva, a parlament hitno treba da razmatra predlog zakona o pravnim posledicama promene pola. Neophodno je procesuiranje svih građana zbog kojih su prethodne manifestacije zabranjene i intenzivirati borbu protiv nasilja nad LGBT populacijom. Kada je reč o takozvanim bezbednosnim procenama, one koje su dolazile iz policije su smešne, ili policija na njih ne reaguje iako su ozbiljne’’, ocjenjuje Goran Miletić, član Organizacionog odbora manifestacije. 
 
On naglašava kako LGBT zajednica traži i usvajanje strategije protiv nasilja, usvajanje deklaracije protiv homofobije i jasnu osudu izvršne vlasti prema nasilju i uspostavljanje saradnje LGBT sa parlamentom. 
 
Brojne reakcije na nejasan odnos prema održavanju parade, čak i pritisci na državne zvaničnike, upućeni su iz inostranih nevladinih organizacija, a i državni zvaničnici sa kojima su razgovarali srbijanski funkcioneri naglašavaju da bi uspješno održavanje parade bilo od neprocjenjivog značaja  za odnos okruženja i država Evropske unije prema Srbiji.
 
Zasad, pak, nije jasno kako će se organizatori provući kroz lavirint u kojem je suština prebačena na birokratiju (dozvole opštine, Gradskog saobraćajnog preduzeća, pa čak i Gradskog zelenila). "Ove godine nam je onemogućeno čak i to da postavimo binu, stoga neće biti žurke nakon šetnje", kaže za diskriminacija.ba Boban Stojanović, član Organizacionog odbora. 
 
Parada ove, kao i prošle godine, znači nekoliko stotina metara šetnje i mirnih demonstracija od sjedišta Vlade Srbije do platoa ispred Skupštine Beograda. I njome, kako kaže premijer Aleksandar Vučić, Beograd dokazuje da je kosmopolitski grad. Samo još da prevali nekoliko stotina metara svojevrsnog osvajanja slobode.
 
Ostavite komentar