Još jedna presuda za diskriminaciju!

Općinski sud u Mostaru je donio presudu kojom se utvrđuje da je poslodavac izvršio diskriminaciju i otkazao ugovor o radu zaposlenici nakon što je ista upoznala poslodavca da je u drugom stanju.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
M.S. je bila zaposlena u poduzeću Z. D.o.o. i radni odnos je tekao bez većih problema sve do trenutka kada je M.S. obavijestila odgovornu osobu da je u drugom stanju, a nakon čega dolazi do promjene raspoloženja poslodavca što sve rezultira izvanrednim otkazom koji je uručen M.S. 
 
Fondacija lokalne demokratije je prepoznala ovaj slučaj kao čin diskriminacije i kršenju Zakona o ravnopravnosti spolova, nakon čega je pružena pravna pomoć korisnici i M.S. je pokrenula parnični postupak radi utvrđenja diskriminacije, poništavanje odluke o razrješenju, a što je Općinski sud u Mostaru uvažio. 
 
Iako se radi o prvostepenoj presudi na koju poslodavac ima pravo žalbe, ipak je pohvalno da je Općinski sud u Mostaru donio presudu u korist trudnice primjenjujući odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova. 
 
''Svjesni smo da je u Bosni i Hercegovini, nažalost, u praksi nemoguće očekivati da se trudnica zaposli, a nije rijetka situacija da poslodavci otkazuju ugovore o radu po saznanju da je zaposlenica u drugom stanju'', navodi se u saopštenju Fondacije lokalne demokratije, koja je omogućila besplatnu pravnu pomoć. 
 
''Nadamo se da će ova presuda služiti kao primjer svim diskriminiranim ženama da se bore za svoja prava, ali i primjer opomene svim onim poslodavcima koje nastoje otkazati ugovor o radu zaposlenici samo iz razloga jer je ista u drugom stanju.''
 
Ostavite komentar