Grad Split zabranio Pride paradu na rivi

Piše: 
Redakcija, index.hr
Podijeli ovaj članak: 

Grad Split zabranio je održavanje Gay Pridea na rivi, prenosi portal index.hr.  Gradska uprava poslala je saopštenje u kojem su naveli da su se odlučili promijeniti trasu održavanja parade ponosa, na koju su već i ranije imali primjedbe.

"Ove godine obratile su nam se tri udruge građana sa zahtjevom za izmjenom trase. Zahtjevi su potpisani i time su se za Grad Split bitno promijenile okolnosti u kojima se povorka organizira u odnosu na prošlogodišnju situaciju, kao i na situaciju koja je bila u trenutku kada smo sa organizatorima obavili sastanak oko ovogodišnjeg Gay Pridea", piše u saopštenju.

Uvažavajući Ustav i zakone, Grad Split će izmijeniti zaključak o davanju na privremeno korištenje javnih gradskih površina Lezbijskog grupi Kontra na način da će 9. jula 2012. godine dati na privremeno korištenje javne gradske površine u Đardinu, Ulici kralja Tomislava, Marmontovoj ulici i Prokurative u vremenu od 14 do 19 sati radi postavljanja bine i organiziranja povorke Split Pride 2012, navela je administracija gradonačelnika Željka Keruma u saopštenju, prenosi index.hr.

Ističu kako su pred zakonom i Ustavom svi građani RH jednaki pa pozivaju sve one koji imaju drukčije stavove i seksualnu orijentaciju da se suzdrže od nasilja i civilizirano i uljuđeno izraze svoje mišljenje.

O zabrani Povorke ponosa na splitskoj rivi oglasili su se i organizatori - udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Organizatori najavili tužbu

"Pravo na javno okupljanje je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantirano međunarodnim dokumentima, Ustavom, te zakonima Republike Hrvatske. Ono se nikome ne može osporiti jer to traži grupa građana. Grad Split nema zakonske osnove ni ovlasti da zabrani javno okupljanje Split Pride. Pokušaj promjene rute koja je već utvrđena pravomoćnim zaključkom nadležnih tijela od strane Grada, predstavlja kršenje Ustavnih i Konvencijskih odredbi koje jamče pravo slobodnog okupljanja", poručuju organizatori uz najavu sudskih postupaka protiv Grada Splita zbog ove zabrane.

Ostavite komentar