Francuska: Brutalna deložacija izbjeglica

Policija je rano u srijedu ujutro započela da evakuira najveći izbjeglički kamp u Calaisu, na sjeverozapadu Francuske, koji je postavljen u maju u centru za podjelu hrane u lučkoj zoni.
Piše: 
abrasmedia.info
Podijeli ovaj članak: 
Brojni policajci su učestvovali u operacijama, koje je odobrio Upravni sud u Lilly na zahtjev općine Calais, motiviran produženim karakterom ove okupacije i nedostatkom sanitarnih infrastruktura.
 
„Ovo je počelo oko 06.00 sati. Bila sam unutra, policajci su stigli, blokirali sve izlaze i upotrijebili suzavac i spriječavali ljude da pobjegnu“, rekla je AFP-u 25-godišnja Celine, volonterka koja je bila u centru za distribuciju hrane, u društvu još tridesetak aktivista i dobrovoljaca.
 
„Ljudi su spavali i nisu imali vremena izaći“, dodala je ona, dok je petnaestak vozila stiglo na mjesto događaja da odvede imigrante.
 
Bespravne stanare u središtu Calaisa su evakuirale istovremeno snage reda, prema izjavama dobrovoljaca koji su rekli da su unutra bili žene i djeca.
 
Neki lideri udruženja, kao Jean-Claude Lenoir iz udruženja Salam, koje svakodnevno dijeli hranu imigrantima, uhapšeni su u centru za distribuciju hrane, objavio je dopisnik AFP-a.
 
Imigranti i aktivisti No Borders su pokušali spasiti se provalivši u kuće stanovnika koje su se nalazile u perimetru postavljenom od strane snaga reda koje su ih konačno uhapsile, rekao je jedan stanovnik Calaisa.
 
Svi prilazi kampu su prethodno blokirali policijski automobili.
 
Nekoliko stotina imigranata se okupilo krajem maja u centar za distribuciju obroka u kojem svaki dan dobrovoljci služe obroke kandidatima za imigraciju u Veliku Britaniju, a koji su pristigli uglavnom iz Afganistana i Sirije, nakon što je policija evakuirala tri kampa u kojima se nalazilo oko 650 osoba, 28. maja.
 
Osamnaestog juna, načelnik općine Pas-de-Calais, pozvao je potencijalne imigrante u Veliku Britaniju da prihvate smještaj u Francuskoj, rekavši da će njihovi zahtjevi za azil biti "u hitnom postupku".
 
U toku pet prvih mjeseci godine, oko 3.000 nelegalnih imigranata je bilo u Calaisu, dok je u istom periodu 2013. godine bilo 300 osoba.
Ostavite komentar