Evropski sud potvrdio pravo na odštetu »izbrisanima« iz Slovenije

Piše: 
Redakcija, Nezavisne novine
Podijeli ovaj članak: 

Evropski sud za ljudska prava potvrdio je svoju presudu iz jula 2010. godine prema kojoj je Slovenija "brisanjem" stalnog prebivališta neslovencima bez slovenskog državljanstva prilikom osamostaljenja kršila odredbe iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, te pravno nije uredila tu problematiku prema odluci slovenskog ustavog suda iz 1999. godine, prenose Nezavise novine.

Odšteta od 20.000 eura

Senat Evropskog suda za ljudska prava u utorak je potvrdio prvostepenu presudu iz postupka "Kurić i ostali protiv Slovenije" na koju je slovenska vlada uložila priziv, te šestorici od 11 "izbrisanih" priznao pravo na nematerijalnu odštetu od 20.000 eura, piše ljubljansko "Delo".

Uz to, sud je Sloveniji naložio da u roku godine dana uspostavi mehanizam za priznanje odštete svim oštećenima u postupku.

Izbrisano 26.000 neslovenaca

Senat suda u Strasbourgu svojom je konačnom presudom potvrdio da je postupak Slovenije prema "izbrisanima" kršio odredbe evropske konvencije o ljudskim pravima koje se odnose na poštovanje privatnog i porodičnog života, prava na učinkovit pravni lijek i odredaba koje zabranjuju diskriminaciju.

Uprkos naporima napravljenim od 1999. godine, nakon odluke slovenskog ustavnog suda da za "brisanje" skoro 26.000 neslovenaca iz bivših jugoslavenskih republika nije bilo pravog pravnog temelja, slovenske vlasti tu problematiku nisu uspjele riješiti cjelovito i brzo kako bi se uklonile teške posljedice koje je brisanje iz stalnog registra stanovništva imalo za oštećene, ocjena je senata Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Sud očekuje, navodi slovenska štampa, da će slovenska vlada donijeti mjere i zakone koje će "izbrisanim" neslovencima omogućiti retroaktivno vraćanje prava na prebivalište.

Ostavite komentar