Donesena presuda u slučaju 'izbrisanih'

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u srijedu je donio jednoglasnu odluku po kojoj Slovenija u roku od tri mjeseca šestorici tužitelja iz slučaja Kurić i ostali izbrisani protiv Slovenije mora isplatiti 240.000 eura.
Piše: 
www.libela.org; foto:nsi.si
Podijeli ovaj članak: 
Kako prenosi Novi list, isplata se odnosi na materijalnu štetu koja je oštećenima nanesena brisanjem iz popisa stalnih stanovnika Slovenije početkom 1992. godine. 
 
Problem 'izbrisanih' odnosi se na više od 25.000 državljana republika nekadašnje SFRJ koji su bili 'izbrisani' prilikom slovenskog osamostaljivanja jer su odstranjeni iz popisa stanovništva. Time su izgubili državljanstvo u Sloveniji te sva socijalna i radna prava, pretrpjevši tako realno materijalnu štetu koja se ovom odlukom treba na odgovarajući način kompenzirati. Pojedinačne odštete kreću se od 37.000 do 70.000 eura i više su od kompenzacija predviđenih slovenskim zakonom o odšteti za 'izbrisane neslovence'.
 
Svojom presudom prije godinu i pol dana ECHR je tužiteljima iz slučaja Kurić i ostali dao za pravo i dodijelio nematerijalnu odštetu za pretrpljeni gubitak statusa od po 20.000 eura, a Sloveniji naložio izradu sheme za odštete odnosno kompenzacije izbrisanima. Slovenski ministar za unutarnje poslove Gregor Virant izjavio je u srijedu, komentirajući presudu, da je njome zadovoljan i da je u presudi implicitno potvrđeno da je Slovenija na pravom putu da riješi problem izbrisanih.
 
Više o problemu ''izbrisanih'' možete pročitati u nekoliko publikacija u izdanju Mirovnog Inštituta iz Ljubljane. 
Ostavite komentar