Diskriminacija i ja: Autizam

Roditelji Nikole, sedmogodišnjaka koji živi sa autizmom, svakodnevno se suočavaju sa osuđivanjem okoline. Ovo je priča o tome kako izgleda život roditelja i djeteta koje živi u autističnom spektru u sredini koja ne razumije različitost.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Roditelji djece, i same osobe koje žive sa autizmom, suočavaju se sa neshvatanjem i osuđivanjem okoline zbog ponašanja koje se prosuđuje kao “razmaženo”, “neprilagođeno”, “nedokazno”...  Ovo je priča o tome kako izgleda svakodnevni život roditelja i djeteta koje živi u autističnom spektru. Kupovina, šetnja, odlazak u vrtić, polazak u školu su svakodnevne aktivnosti koje je mnogo teže obavljati ne zbog autističnog spektra, već zbog sredine koja ne želi da se potrudi da razumije različitost.

 
 
Ovo je druga u nizu digitalnih priča o ličnim iskustvima osoba koje se razlikuju od većine, njihovim željama, potrebama, iskustvima sa diskriminacijom i odbacivanjem. Sve priče su napisali/e sami/e učesnici/e, glasovi su autentični, sami/e su odabrali/e fotografije i ostale vizuelne materijale, kao i muziku. Ovo su, u pravom smislu te riječi, njihove lične, digitalizirane ispovijesti. 
 
 
Ostavite komentar