Dekada Roma u BiH: Slab napredak u ispunjavanju obećanog

Ispunjavanje obaveza koje je BiH preuzela uključivanjem u inicijativu “Dekada inkluzije Roma” prate organizacije civilnog društva koje u posljednjem izvještaju prikazuje sumornu sliku položaja romske populacije.
Piše: 
Ajdin Perčo
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Bosna i Hercegovina se inicijativi “Dekada inkluzije Roma 2005-2015” priključila 4. septembra 2008. godine činom potpisivanja pristupne deklaracije. BiH je tada predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić koji je obećao da će državne i entitetske vlasti raditi na suštinskoj promjeni statusa Roma. Tada je procijenjeno da će za sprovođenje Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma biti potrebno 330 miliona Eura. 

 
 
Analizirali smo i vizuelno prikazali ključne dijelove monitoring izvještaja koji su uradile organizacije civilnog društva o sprovedbi nacionalne Strategije za integraciju Roma i Akcionog plana Dekade u BiH za 2012. i 2013. godinu. Posljednji u nizu je pripremila koalicija organizacija civilnog društva u sastavu Euro Rom kao vodeće organizacije, Udruženja BOSPO te niza saradnika i konsultanata.
 
 
Ostavite komentar