BiH Parlament: Specijalni izvještaj o stanju prava LGBT osoba u BiH

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održala je 19.05. 2015. tematsku sjednicu povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Ovo je prvi put da neko zakonodavno tijelo u Bosni i Hercegovini raspravlja o stanju ljudskih prava LGBT osoba, te predstavlja historijski trenutak u borbi LGBT pokreta u BiH.
 
Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije od 2005. godine obilježava se u više od 70 zemalja svijeta i službeno je priznat od Evropskog parlamenta. Na ovaj dan, 17. maja 1990. godine, homoseksualnost je skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije i od tada se ovaj dan obilježava kao podsjećanje na važnost poštivanja ljudskih prava LGBT (lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih) osoba širom svijeta.
 
Tematsku sjednicu je otvorio predsjedavajući Zajedničke komisije, Borislav Bojić, koji je naglasio: “LGBT građani i građanke zbog straha od nasilja i diskriminacije ostaju potpuno nevidljivi u bosanskohercegovačkom društvu”, nakon čega je predstavljena situacija u kojoj se nalaze LGBT osobe u BiH u kontekstu kršenja njihovih ljudskih prava kroz govore šefice Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessey, predstavnika Sarajevskog otvorenog centra, Saše Gavrića, i ombudsmenke za ljudska prava Jasminke Džumhur.
 
Saša Gavrić je tokom tematske sjednice podsjetio na činjenicu da LGBT osobe čine 5 do 12 posto stanovništva svakog društva, pa tako i BiH. “LGBT građani i građanke doživljavaju nasilje i diskriminaciju, čiji veliki dio ostaje u potpunosti nevidljiv u bh. društvu jer postojeći službeni mehanizmi prijavljivanja, procesuiranja i dokumentovanja diskriminacije i nasilja jednostavno nisu dostupni većini LGBT osoba, koje zbog straha od reakcije okoline, ali i predstavnika institucija, prijavljuju manje od 10% slučajeva.” Stoga je, kako je naglašeno, zaštita LGBT osoba i njihovih prava, obaveza Bosne i Hercegovine kao civilizirane države i mora biti dio njene kulture i društvene tradicije. 
 
 
Tokom sjednice kazano je i to da su zaštita ljudskih prava i poboljšanje položaja LGBT osoba izrazito važna pitanja za države Zapadnog Balkana koje su na putu da jednog dana postanu punopravne članice Evropske unije. Shodno tome, svake godine u izvještajima Vijeća EU i Evropskog parlamenta o napretku određene države na putu evropskih integracija, Evropska komisija značajnu pažnju posvećuje poštivanju ljudskih prava i prava manjina, uključujući i prava LGBT osoba. 
 
Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH, te aktivisti iz organizacija civilnog društva su aktivno učestvovali u diskusiji nakon predstavljanja stanja prava LGBT osoba u BiH, a nakon što je konstatirano da se poduzima niz aktivnosti s ciljem poboljšanja prava LGBT osoba, zaključeno je kako je potrebno da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pristupi izradi izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije BiH s ciljem poboljšanja njihovog položaja u bh. društvu. Također, zaključeno je da Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH treba izraditi specijalni izvještaj o zaštiti prava LGBT osoba i dostaviti ga nadležnim tijelima, među kojima i PSBiH
 
Na sjednici su, pored članova Zajedničke komisije, učestvovali i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, ombudsmeni za ljudska prava BiH, predstavnici entitetskih parlamenata, predstavnici ambasada Norveške i Holandije u BiH, predstavnici Sarajevskog otvorenog centra, kao i predstavnici drugih domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija u BiH.
 
Ostavite komentar