Američki predsjednik Barack Obama podržao istospolne brakove

Piše: 
Redakcija,www.radiosarajevo.ba
Podijeli ovaj članak: 

Američki predsjednik Barack Obama je u srijedu izjavio da podržava istospolne brakove, te najavio da bi se u svom narednom mandatu pozabavio ovim pitanjem, prenosi Radio Sarajevo. Stavivši se na stranu boraca za istospolni brak, Obama se našao direktno nasuprot republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya.

„Za mene lično je važno da naglasim kako smatram da bi se istospolni parovi trebali moći vjenčati“, rekao je Obama u intervjuu za ABC News. Nekoliko dana ranije, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden šokirao je američku javnost izjavom da podržava istospolne brakove.

Obama je ranije govorio da se protivi ideji istospolnih brakova, a kasnije je izjavio da njegova stajališta 'evoluiraju'. Njegova najnovija izjava u vezi sa istospolnim brakovima, data manje od šest mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora, prva je takva od jednog američkog predsjednika na dužnosti.

Gallupovo istraživanje pokazalo je dan ranije da 50 posto Amerikanaca smatra kako bi se istospolni brakovi trebali legalizovati, dok 48 posto njih smatra da takvi brakovi ne trebaju biti zakonski mogući.

Obama je također reagovao na jučerašnju zabranu istospolnih brakova u Sjevernoj Karolini, koju je ocijenio diskriminatornoj prema homoseksualnim osobama, objavio je njegov glasnogovornik u srijedu. U Sjevernoj Karolini zakon nije ni dozvoljavao sklapanje istospolnih brakova, ali su se stanovnici ove zemlje potrudili da zabrana uđe i u Ustav.

Aktuelni američki predsjednik je 2008. podržao civilna partnerstva, ali se nikad do sad nije izjasnio za istospolne brakove.

Ostavite komentar