Zločin iz mržnje i dalje nekažnjiv!

Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije BiH, po kome bi se, između ostalih, i zločin iz mržnje uveo kao kažnjivo dijelo, nije usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Predlagač izmjene zakona bio je Klub SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Šef kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasenko Selimović izjavio je za Fenu da je neprihvatljivo i skandalozno da su delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije svega iz HDZ-a i SDA, glasali protiv uvođenja ovih kaznenih odredbi u Krivični zakon FBiH, gdje bi se sankcionisala djela učinjena iz mržnje te bi se prvi put u Krivičnom zakonu FBiH sankcionisali i neredi na sportskim takmičenjima.
 
"U modernim demokratskim društvima ova djela su sastavni dio krivičnog zakona, a jasno je da oni koji su glasali protiv njega nemaju interes da ovo postane uređeno društvo gdje će se ovakve pojave kazniti i sankcionisati na pravi način", objasnio je Selimović. 
 
Koalicija nevladinih organizacija za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje koja je među prvima pokrenula pitanje izmjene zakona vezano za sankcionisanje zločina iz mržnje i govora mržnje, nastaviće da lobira za usvajanje zakona kojim bi se ova dijela preciznije definisala u zakonodavstvu i adekvatno sankcionisala.  
 
Ostavite komentar