Zaustaviti zločine iz mržnje u RS-u

Saopćenje za javnost Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje povodom nedavnih napada na povratnike u RS-u.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje strogo osuđuje nedavni fizički napad na povratnika, Nezira Dardagana, predsjednika zvorničkog džematskog odbora Islamske zajednice, te nedavne događaje u Bratuncu povodom proslave  pravoslavnog  Praznika svetog Makivija.
 
 
Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje napominje da je fizički napad na Nezira Dardagana uslijedio nakom verbalnog vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi grupe građana/ki, te da je do napada došlo rano ujutro, u 4:45 h, 08.08.2013., kada je Dardagan sa više drugih građana_ki, pošao na jutarnju molitvu povodom praznika Ramazanskog bajrama, kao i da pomenute okolnosti upućuju da se ovaj fizički napad može okvalifikovati kao zločin počinjen iz mržnje.
 
 
Također, Koalicija želi osuditi i događaj koji se odigrao 14. avgusta 2013. godine, u Bratuncu, mjestu koje se nalazi samo desetak kilometara od Srebrenice, kada na vašaru prilikom proslave Praznika svetog Makivija, unatoč prisustvu policije, niko nije reagovao, niti pokušao zaustaviti pjevanje pjesama koje veličaju i proslavljaju ratne zločine počinjene u prošlom ratu u ovom kraju. Pomenutom događaju, prisustvovao je veliki broj građana_ki koji_e su tom prilikom uzeli učešća u javnom pozivanju na nove zločine. Nažalost, ova dešavanja su prošla neopaženo od opštinskih vlasti, ali i drugih nadležnih organa u Republici Srpskoj.
 
 
Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje žele naglasiti da Republika Srpska treba odlučno primjenjivati postojeće pravne norme, koje su sastavni dio krivičnog zakonodavstva, u cilju pružanja adekvatne zaštite ljudskih prava svih svojih građana i građanki, te pozivaju policiju i pravosuđe Republike Srpske da adekvatno reaguju, procesuiraju i osude ovakve i slične slučajeve, te profesionalnim obavljanjem svog posla sankcionišu svako krivično djelo zločina iz mržnje i  izazivanja nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti koji su kao takvi definisani i Krivičnim zakonom Republike Srpske.
 
 
Članice Koalicije izražavaju bojazan da neosuđivanje pomenutih događaja neće doprinijeti procesu pomirenja u BiH, te žele naglasiti da nekažnjavanje govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje, kao krivičnih djela koje u svojoj osnovi imaju podrivanje jednakosti i ravnopravnosti građana i marginaliziranje pojedinačnih društvenih grupa, predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u BiH.
 
 
Ovim putem javno pozivamo sve odgovorne na preduzimanje svih potrebnih mjera kako bi  onemogućili da svako buduće nasilje i pozivanje na nasilje postanu sastavni dio javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine, te adekvatnim sankcionisanjem odgovornih i osudom ovakvih slučajeva poslali poruku da Republika Srpska neće dozvoliti teroriziranje manjine od strane većinskih društvenih grupa i podrivanje njenog ustavnog poretka i jednakosti njenih građana/ki, kao i gruba kršenje Krivičnog zakona RS, te da će nadležne institucije Republike Srpske osigurati adekvatnu zaštitu svim svojim građanima/kama od kršenja njihovih osnovnih ljudska prava.
 
 
Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje
 
 
Sarajevo, 29 avgust 2013. godine
 
Ostavite komentar