Zahtjevi protesta ispred Parlamentarne Skupštine u Sarajevu, 6. juni, 2013. godine

Privremenu odluku o jedinstvenim matičnim brojevima ne prihvatamo, saopštili su okupljeni ispred zgrade Parlamenta. Protesti se nastavljaju!
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Zahtjevi protesta ispred Parlamentarne Skupštine u Sarajevu, 6. juni, 2013. godine
 
 
1. Da Parlament BiH i Vijeće ministara BiH donesu Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Rok je odmah.
 
2. Da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu imati medicinski tretman u BiH, a po uzoru na zemlje regiona. Fond će se finansirati iz budžeta BiH. 
 
3. Da se ministri VM BiH i oba Doma Parlamenta BiH do kraja mandata odreknu svojih 30% od svojih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u u navedeni fond solidarnosti za liječenje teško bolesnih građana/ki. 
 
4. Da prosvjednici/e okupljeni/e ispred Parlamenta BiH budu zaštićeni od svakog prekršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i prakiranju motornih vozila, jer su im motivi i namjere u zaštiti osnovnih ljudskih prava ''nevidljive djece'' stavljeni iznad domaćih propisa. 
 
Takođe očekujemo da se predstavnicie Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH očituju javno o navedenim zahtjevima pre okupljenima u narednih sat vremena.
 
Privremenu odluku o jedinstvenim matičnim brojevima ne prihvatamo. 
 
Zahtjevi su predani na protokol Parlamentarne skupštine BiH  u 9.00 h.
Ostavite komentar