Zahtjevi građana i građanki Sarajeva

Iz Plenuma građana i građanki Sarajeva poručuju da govore isključivo u ime onih kojima su dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom i da se bore isključivo za poredak utemeljen na socijalnoj pravdi.
Piše: 
abrasmedia.info
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Sarajevo, 9. februar 2014.
 
Mirni protesti u Sarajevu se nastavljaju. Dajemo podršku protestima u svim gradovima Bosne i Hercegovine. 
 
Izjavljujemo:
 
Govorimo ISKLJUČIVO u ime svih nas kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja. 
 
Borimo se ISKLJUČIVO za poredak utemeljen na socijalnoj pravdi.
 
U cilju toga, hitno zahtijevamo:
 
1. SNAGE SIGURNOSTI
Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva. Nadležni organi vlasti Kantona Sarajevo, u skladu sa ustavom i zakonom, moraju obezbijediti sigurnost svih učesnika protesta. 
 
2. VLASTI KANTONA SARAJEVO
Skupština Kantona Sarajevo, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, ima sve neophodne pravne mehanizme da osigura kontinuitet u funkcionisanju izvršne vlasti. S obzirom na propuste i neodgovoran rad dosadašnjih Vlada, zahtijevamo da se formira nestranačka vlada . Proces odabira mora biti hitan i otvoren za javnost i mora uključiti predstavnike građana, a odluka stručne komisije o prijedlogu mora biti argumentovana, utemeljena na kredibilitetu i stručnosti odabranih za što će dokazi biti publikovani u javnosti. 
Ukoliko Skupština ne ispoštuje ovaj zahtjev do 1. marta 2014. građanstvo Kantona Sarajevo će predložiti novi sastav Vlade po navedenim principima.
 
3. VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
Momentalna ostavka cijele Vlade na čelu s premijerom i formiranje nestranačke vlade po već navedenim principima odabira.
 
Ovi zahtjevi su tek početak. U svjetlu našeg dugoročnog cilja – društva utemeljenog na socijalnoj pravdi, biće nužne i korjenite promjene koje takođe ne mogu i ne smiju dugo čekati."
 
Plenum građana i građanki Sarajeva uputio je poruku i međunarodnim organizacijama i institucijama:
 
"Već godinama pozivate građane ove zemlje na odgovornost. Ovo što se prethodnih dana dešava širom Bosne i Hercegovine jest upravo to, naše preuzimanje odgovornosti za živote nas, naših roditelja i naše djece. Nismo rušilačka rulja, a prizori s nekih od protesta možda nisu najugodniji ali nisu nešto što nije već viđeno širom svijeta, pa i u vašim zemljama. Pozivamo vas da se i prema nama odnosite kao i prema tim drugim protestima, u kojima vidite i slavite duh slobode, pravde i jednakosti bez obzira na incidente. Ne tražimo ništa drugo no da ostanete dosljedni onome što nam sve ove godine govorite i da iskoristite sav svoj uticaj na naše vlasti, a posebno policiju i tužilaštva, da se ponašaju u skladu s onim što ih već tako dugo učite.
 
Plenum građana i građanki Sarajeva, za dobro svih nas"
Ostavite komentar