Vrhovni sud FBiH: pogrešna logika dokazivanja diskriminacije

Centar za društvena istraživanja Analitika je, u okviru programa ''Jednakost za sve'' objavio komentar na presudu Vrhovnog suda Federacije BiH u slučaju časne sestre Jane Martine Katović.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 

U fokusu ovog komentara je presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj Sud zaključuje da u slučaju tužbe Janje Martine Katanović protiv općine Glamoč nije bilo elemenata diskriminacije na osnovu vjerske pripadnosti, iako je Općinski sud u Livnu diskriminaciju ustanovio, a Kantonalni sud u Livnu potvrdio tu prvostepenu presudu.

Podsjećamo, Katović se po isteku mandata na poziciji direktorice obdaništa “Leptirić”, prijavila na konkurs općine Glamoč za istu poziciju i bila jedina kandidatkinja. No, njen mandat nije obnovljen zbog toga što je, kako autorica navodi, časna sestra. 
 
Prema interpretaciji Vrhovnog suda Federacije BiH, gospođa Katović nije mogla biti diskriminirana jer je bila jedini kandidat za pomenuti posao. No, autorica ukazuje na pogrešnu primjenu pravila o dokazivanju diskriminacije u ovom postupku, sa naglaskom na pogrešno tumačenje komparatora u antidiskriminacionim predmetima.
 
Komentar na presudu možete pogledati ovdje.
 
Ostavite komentar