Završena kampanja “Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!”

Kampanja Helsinškog parlamenta građana Banjaluka o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja seksualne iznude
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Helsinški parlament građana Banjaluka
Podijeli ovaj članak: 

Završena je kampanja „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!” kojom je Helsinški parlament građana Banjaluka uličnim akcijama nastojao da podigne svijest građanki i građana u Bosni i Hercegovini (BiH) o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja seksualne iznude. Ulične akcije su održane u Sarajevu, Bijeljini, Banjaluci, Modriči, Zenici, Tuzli, Bosanskom Grahovu i Brčkom.

Kampanjom, koja je trajala godinu, kako je saopšteno iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, također je zagovarano i inkorporiranje pojma seksualna iznuda u zakonske politike i antikoruptivne strategije. Helsinški parlament građana Banjaluka je tokom zagovaračkih sastanaka uglavnom, kako je navedeno, dobijao pozitivne reakcije na kampanju i predstavnici i predstavnice zvaničnih institucija su prepoznali značaj ove tematike, pokazali podršku i prepoznali potrebu uvođenja pojma seksualna iznuda u zakone.

Seksualno iznuđivanje (sextortion) je, kako se navodi u saopštenju, spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije, odnosno rodno određeni oblik korupcije, koji kao takav još uvijek nije formalno - pravno prepoznat u zakonima u BiH. 

“Važno je istaći da je seksualna iznuda spoj seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe povjerene vlasti, autoriteta, nadređenosti…. Umjesto novca u ovoj vrsti korupcije se seks (seksualna usluga) koristi kao valuta. Dakle, na jednoj strani imamo one kojima je povjerena vlast (moć, autoritet…), a na drugoj strani često ranjive kategorije koje su obično u podređenom položaju”, saopšteno je iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Tokom kampanje je realizovano i “Istraživanje o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja u društvu”, kao i “Analiza propisa u vezi seksualne iznude”.

Kako je naglašeno iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, više od 73 posto ispitanika smatra da je seksualna iznuda itekako prisutna u našem društvu, a čak 76 posto ispitanika smatra da se ta pojava dešava na radnom mjestu. Najveći broj ispitanika, kako se dodaje, odnosno preko 90 posto, smatra da seksualno iznuđivanje u većini slučajeva pogađa žene i djevojčice. Ostali rezultati istraživanja i detalji pravne analize dostupni su na websiteu Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Kampanja je realizovana u okviru projekta “Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije” te su je podržali Centar civilnih inicijativa i USAID.

Ostavite komentar