WHO uklanja transrodnost s popisa mentalnih oboljenja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uklonit će transrodnost s popisa mentalnih bolesti u procesu nove kategorizacije 2018. godine.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Flickr
Podijeli ovaj članak: 
Vijest o uklanjanju transrodnosti s popisa mentalnih bolesti, dolazi u trenutku objavljivanja nove studije The Lancet Psychiatry, koja potvrđuje da transrodni identitet ne bi trebao biti tretiran kao mentalno oboljenje.
 
"Stigma koja se odnosi na mentalna oboljenja, ali i transrodni identitet, doprinijela je neizvjesnom pravnom položaju, kršenju ljudskih prava i postavljanju barijera prilikom pružanja odgovarajuće zdravstvene njege transrodnim osobama", izjavio je Geoffrey Reed, voditelj istraživanja na Meksičkom nacionalnom autonomnom univerzitetu.
 
U istraživanju je učestvovalo 250 transrodnih osoba starosti između 18 i 65 godina, a studija je pokazala da se transrodne osobe češće suočavaju sa stresom uzrokovanim odbacivanjem i predrasudama okoline, nego što je to slučaj sa njihovim negativnim emocijama u odnosu na transrodni identitet.
 
Iako ovakva odluka neće ubrzo izmijeniti negativne stavove i ponašanja koje određeni broj populacije ima prema transrodnim osobama, istraživači smatraju da će ipak pomoći u dugoročnom smislu i otkloniti stigmatizaciju kojoj je ova zajednica sada izložena.
 
Još uvijek se vodi diskusija na koji način transrodnost zadržati u okviru registra, zbog specifičnosti medicnskih tretmana kojima su transrodne osobe izložene.
Ostavite komentar