Usvojena Deklaracija vjerskih lidera u Poljskoj

Iz Britanske ambasade je saopšteno da je ova deklaracija značajna i za Bosnu i Hercegovinu, koja se suočava sa teškim nasljeđem seksualnog nasilja tokom sukoba.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Na jučerašnjoj Ministarskoj konferenciji o slobodi vjere i uvjerenja u Poljskoj usvojena je Deklaracija o humanosti kojom se nastoji osuditi svaki oblik nasilja u konfliktu i pružiti podrška preživjelima, saopštili su iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Iz Britanske ambasade su naveli da ova deklaracija predstavlja važan korak prema osuđivanju stigmatizacije sa kojom se suočavaju osobe koje su preživjele seksulano nasilje u konfliktu, kao i prema daljem zajedničkom angažmanu različitih vjerskih zajednica i vjerskih lidera širom svijeta u osudi svakog oblika seksualnog nasilja u konfliktu i pružanju jasne podrške preživjelima.

Deklaracija o humanosti usvojena je nakon inicijative lorda (Tariq) Ahmada od Vimbldona, izaslanika britanskog premijera za pitanje prevencije seksualnog nasilja i britanskog ministra za ljudska prava.

U saopštenju Britanske ambasade navodi se i da sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu predstavlja globalni izazov koji može biti okončan kroz zajednično i trajno djelovanje, kao i da je usvajanje te deklaracije važan događaj i za Bosnu i Hercegovinu koja se suočava sa teškim nasljeđem seksualnog nasilja tokom sukoba.

Iz ambasade su podsjetili i da je Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, uz podršku UNFPA (The United Nations Population Fund) i Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini, 2017. godine usvojilo deklaraciju kojom se osuđuje stigmatizacija preživjelih seksualnog nasilja u sukobu u toj zemlji i osigurava učešće svih vjerskih zajednica u aktivnom pružanju neophodne, prvenstveno psihosocijalne, podrške preživjelima.

“Od tada, Deklaracija Međureligijskog vijeća BiH je imala pozitivan efekat na izgradnju kapaciteta više od 100 članova vjerskih zajednica u pružanju psihosocijalne podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, a 2019. godine ova deklaracija je rezultirala usvajanjem Akcionog plana za održiv mir kroz izgradnju povjerenja i pomirenja”, saopštili su iz Britanske ambasade.

U saopštenju se navodi da dvije pomenute deklaracije, za Bosnu i Hercegovinu, “moraju biti smjernice koje upućuju na koji način vjerske zajednice i vjerski lideri mogu pružiti podršku preživjelima seksualnog nasilja u ratu, te doprinijeti pozitivnim društvenim promjenama, u kojima se ovaj vid nasilja neće tabuizirati, minimizirati ili opravdavati”.

U Deklaraciji o humanosti se, između ostalog, navodi da se, u bilo koje vijeme i nad bilo kojom osobom, u potpunosti osuđuju sva djela seksualnog nasilja u konfliktu, odbacuje stigmatizacija osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu i djece rođene kao posljedica rata, te korištenje stigmatizacije kao oružja koje potiče raspad porodica i zajednica.

Ovom deklaracijom će se nastojati spriječiti seksualno nasilje u konfliktu i zaštititi sve osobe izložene riziku od takvog nasilja, uključujući marginalizirane manjinske skupine i pripadnike drugih vjera ili uvjerenja, prepoznajući da pridržavanje vjeri ili uvjerenjima može rezultirati dodatnom ranjivošću. Osim toga, u deklaraciji se navodi da će se nastojati podržati glas preživjelih, zalagati se za pravdu kako bi se spriječili ugnjetavanje, nasilje i lažne optužbe, te zalagati se za odbranu preživjelih i njihovog prava na pravdu, istovremeno pozivajući na odgovornost one koji su počinili zločine.

U deklaraciji se također navodi da će se nastojati razumjeti iskustva preživjelih i njihove potrebe, vodeći računa da se izbjegne njihova ponovna traumatizacija.

Deklaracija je na globalnoj nivou dobila značajnu podršku vjerskih lidera, kao i vjerskih organizacija u zemljama poput Iraka, Kosova, Šri Lanke, Sijere Leone i Vatikana.

Potpuna Deklaracija o humanosti na engleskom jeziku dostupna je na ovom linku.

Ostavite komentar