Upitnik o online nasilju i govoru mržnje nad LGBTI+ osobama u BiH

Istraživanje provodi Sarajevski otvoreni centar
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Sarajevski otvoreni centar
Podijeli ovaj članak: 

Sarajevski otvoreni centar (SOC) provodi istraživanje o online nasilju i govoru mržnje nad LGBTI+ osobama u Bosni i Hercegovini (BiH), a u sklopu istraživanja je otvoren upitnik koji je namijenjen za sve osobe iz BiH, uključujući i LGBT+ osobe.

SOC navodi da su potrebne tri minute za popunjavanje anonimnog upitnika o online nasilju i govoru mržnje nad LGBTI+ osobama u BiH, a odgovori ispitanika će ovoj organizaciji pomoći da, kako je istaknuto, bolje zagovara i djeluje pred zakonodavstvom i institucijama, sa ciljem da bh. društvo postigne stepen nulte tolerancije prema nasilju.

Takođe, dodaje se da će odgovori iz upitnika SOC-u pomoći da bolje razumiju izazove online nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama.

SOC je podsjetio da je tokom 2023. proveo istraživanje problema i izazova s kojima s LGBTIQ osobe suočavaju u BiH i da su podaci pokazali visoku prevalencu online nasilja i govora mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Pored ovih podataka, istakao je SOC, nema jasnih podataka koliko često, gdje i na koje sve načine se manifestuje online nasilje i govor mržnje.

“Ovim istraživanjem želimo dobiti preciznije podatke i u budućnosti sprečavati ovakve negativne društvene pojave”, istaknuto je iz SOC-a.

Anketa je dostupna na ovom linku.

Ostavite komentar