Udruženje “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak” i Pomozi.ba pokrenuli kampanju “Doniraj za stipendije”

Foto: 
Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak
Podijeli ovaj članak: 
Udruženje “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak” i neprofitna humanitarna organizacija Pomozi.ba pokrenuli su kampanju “Doniraj za stipendije” sa ciljem da se djeci žrtava rata, mladima sa invaliditetom, nadarenim pojedincima, djeci i mladima iz romske nacionalne manjine omogući završavanje školovanja. Kampanja će trajati do 15. septembra ove godine.
 
Udruženje je, kako se navodi u saopštenju, do završetka školske/akademske godine 2022/2023., obogatilo živote 8.186 stipendista, a u novoj kampanji ciljaju, navodi se, na osiguranje sredstava u iznosu od 50.000 KM kako bi omogućili pedeset novih stipendija.
 
“Duboko ukorijenjeno u duhu solidarnosti i obrazovanja, Udruženje ‘Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak’ stoji uz djecu koja su bila žrtve ratnih strahota koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu (BiH) u periodu od 1992. do 1995. godine. Njegova misija seže daleko izvan granica vremena i raznolikosti, obuhvatajući također mlade sa invaliditetom, nadarene pojedince, djecu i mlade iz romske nacionalne manjine, te one čije su životne okolnosti postavile zahtjeve socijalne potrebe. Udruženje ima jasan cilj: omogućiti im da uspješno završe svoje školovanje i postanu dragocjeni članovi društva”, ističe se u saopštenju Udruženja.
 
Sredstva se prikupljaju putem članarina, humanitarnih koncerata, prodajnih izložbi koje spajaju umjetnost i podršku, godišnjih kalendara i knjiga koji ostavljaju traga, te kroz različite projekte usmjerenje na edukaciju i odgoj. Također, dodaje se da velikodušnost privrednih subjekata i pojedinaca donosi svoj doprinos ovom naporu. 
 
Udruženje “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak” pokrenuo je general Jovan Divjaka 28. jula 1994. godine, u, kako piše u saopštenju, najmračnijim trenucima za stanovnike glavnog grada BiH, kada se grupa od 58 intelektualaca, umjetnika iz sfere pozorišta, likovnosti i književnosti, vojnika, policajaca i običnih građana udružila kako bi oblikovala ovu važnu organizaciju. “Njihova misija je bila jasna – pružiti trajnu podršku djeci žrtava rata. Tada su prepoznali neizmjerne posljedice rata: rušenje obrazovnih institucija i sistematsko podrivanje edukativnog sistema, sveprisutno razaranje porodica i društvenog tkiva. Udruženje je postalo moralna i materijalna podrška djeci, mladima i njihovim roditeljima/starateljima u BiH”, piše u saopštenju.
 
 
Ostavite komentar