U Prijedoru će u ponedjeljak mirnom šetnjom biti obilježen “Dan bijelih traka”

Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje!
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Inicijativa "Jer me se tiče"
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Aktivistice i aktivisti Inicijative “Jer Me Se Tiče” će ove godine Međunarodni dan bijelih traka, 31. maja, obilježiti mirnom šetnjom, a učesnicima šetnje će biti pokazana lokacija na kojoj je planirana izgradnja memorijala za 102. ubijene djece Prijedora.

“Borba Inicijative 'Jer me se tiče' i inicijative roditelja 102. ubijene djece za izgradnju memorijala u Prijedoru traje već sedam godina i u tom periodu prolazilo se od potpunog negiranje svih strašnih zločina koji su se desili u Prijedoru tokom početka devedesetih, pa do toga da se ušlo u pregovore sa vlastima oko izgradnje memorijala”, za Diskriminacija.ba ispred Inicijative “Jer me se tiče” kaže aktivista Branko Ćulibrk.

Ćulibrk dodaje da su u toku pregovori oko izmjene regulacionog plana, u odnosu na jednu od predloženih lokacija koja se nalazi na ulazu u Stari grad u Prijedoru, a na kojoj je planirana izgradnja memorijala.

“Ova lokacija je usaglašena sa predstavnicima Inicijative roditelja, gradskim vlastima, ali i sa predstavnicima političkih partija, kao i boračkih organizacija na nivou grada Prijedora”, kaže Ćulibrk i dodaje da, za sada, postoji samo usmena saglasnost da je predložena lokacija prihvatljiva za izgradnju memorijala, kao i da bi se uskoro trebala pokrenuti idejna rješenja “kako bi se što prije ušlo u dalju administrativnu proceduru”.

Iz Inicijative “Jer me se tiče” poručuju da bi memorijal trebao biti izgrađen do obilježavanja “Dana bijelih traka” sljedeće godine, što je ujedno bio i jedan od prvobitnih ciljeva te organizacije, ali i drugih organizacija i pojedinaca koji podržavaju roditelje ubijene prijedorske djece.

Obilježavanje Dana bijelih traka je, kako ističu iz Inicijative “Jer me se tiče”, podsjećanje na 31.maj 1992.godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke.

Bijele trake oko ruku će tokom šetnje nositi svi učesnici koji će, nakon mirne šetnje, položiti cvijeće sa imenima 102. ubijene prijedorske djece na glavnom trgu u Prijedoru.

Budući da je ove godine zbog situacije sa pandemijom koronavirusa i uvođenja epidemioloških mjera, broj učesnika ograničen na 100, Ćulibrk kaže da će prednost za učešće u šetnji imati članovi porodica stradalih civila, a svi oni koji budu željeli obilježiti taj dan to mogu učiniti nošenjem bijele trake oko ruke u javnom prostoru i “na taj način skrenu pažnju na strašne zločine koji su se desilo u Prijedoru”.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je za 12 sati, a organizatori najavljuju da će se, nakon šetnje, obratiti javnosti i medijima kojima će predstaviti svoje zahtjeve.

Ostavite komentar