Svi roditelji-njegovatelji primat će svoje naknade po zakonu

Prenosimo saopćenje udruženja "Dajte nam šansu".
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Dajte nam šansu
Podijeli ovaj članak: 
Na zahtjev direktorice Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu Ines Kavalec danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH održan sastanak sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, predstavnicima federalnog ministarstava rada i socijalne politike i federalnog ministarstva finansija. 
 
Sastanku je prisustvovao i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. 
 
Na sastanku je razgovarano o uočenim poteškoćama u provedbi novog Zakona o roditeljima njegovateljima. Otklonjene su sve pravne barijere, te  centri za socijalni rad nesmetano mogu zaprimati zahtjeve korisnika.
 
Bitnim je istaknuto da su prijedlogom budžeta Federacije predviđena sredstva za ostarivanje prava roditelj njegovatelj, te da će svi oni kojim bude dodijeljen status roditelja njegovatelja, prava na naknadu s pripadajućim doprinosima ostvariti retroaktivno.
 
Zakon predviđa da roditelj njegovatelj osobe s poteškoćama prima mjesečni iznos u visini najniže plaće u Federaciji BiH uz osigurano zdravstveno osiguranje kao i uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti. 
 
Udruženje Dajte nam šansu poziva sve roditelje/staratelje koji ispunjavaju kriterije za ostvarivanje prava na staus roditelja njegovatelja da predaju potrebnu dokumntaciju nadležnim centrima za socijalni rad.
 
Svi budući korisnici, u slučaju da imaju bilo kakvu nejasnoću vezanu za ostvarivanje svojih prava po ovom Zakonu, pojašnjenja mogu tražiti u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.
 
Ostavite komentar