SOC predstavio Izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u BiH

Sarajevski otvoreni centar predstavio Rozi izvještaj 2024.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
SOC / Rozi izvještaj 2024.
Podijeli ovaj članak: 

Sarajevski otvoreni centar (SOC) predstavio je jučer Rozi izvještaj 2024., godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini (BiH), u kojem se navodi da se u prošloj godini desilo nekoliko negativnih događaja koji su dali veliki pečat na položaj ljudskih prava LGBTI osoba u BiH.

Trend koji je vidljiv godinama unazad pokazuje da, kako se navodi u Rozom izvještaju, iako je progres i položaj LGBTI osoba u BiH nezadovoljavajući na svakom dijelu teritorije, postoji sve veća razlika između dva entiteta.

Izvještaj navodi da se u proteklih nešto više od godinu dana, u entitetu Republika Srpska (RS), desio organizovani napad huligana na aktiviste Bh. povorke ponosa u Banjaluci, kao i niz primjera poticanja na nasilje i diskriminaciju LGBTI osoba od strane najviših funkcionera RS i javnih ličnosti. Također je došlo i do organizovanje grupa i nevladinih organizacija sa jasnom anti-rodnom agendom kao i najavama ukidanja „rodnog identiteta” kao zabranjenog osnova u Krivičnom zakonu RS i u drugim propisima.

Izvještaj navodi da se, dok procesi u RS imaju tendenciju ozbiljnog nazadovanja, u entitetu Federacija BiH procesi najbliže mogu opisati riječju stagnacija.

"Iako postoje znakovi barem djelimične institucionalne otvorenosti za propise i politike koji se tiču ključnih pitanja ljudskih prava LGBTI osoba, činjenica je da se procesi odvijaju presporo i da se ni na jednom od ključnih pitanja, kao što su regulisanje istospolnih partnerstava, unaprijeđen zakonski okvir za slobodu okupljanja u Kantonu Sarajevo, pristupačno zdravstvo i administrativna pitanja za transrodne osobe ili regulisan govor mržnje, stvari nisu pomjerile u značajnijoj mjeri", navodi se u Izvještaju.

Najznačajniji napredak je, prema ovom Izvještaju, ostvaren u Distriktu Brčko, kada je u martu 2024. Skupština Brčko distrikta, novim izmjenama Krivičnog zakona, uključila krivično djelo javnog izazivanja ili poticanja na mržnju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, pored drugih novih osnova koje su, također, uvedene.

Autori Rozog izvještaja 2024. su Admir Adilović, Amil Brković, Amina Dizdar, Branko Ćulibrk, Darko Pandurević i Delila Hasanbegović Vukas, a dostupan je na ovom linku.

Ostavite komentar