SOC: BiH puževim tempom ka nepretku u oblasti ljudskih prava LGBTI osoba

Napadi na LGBTI zajednicu i aktiviste iz marta 2023. još jednom su pokazali obim problema homofobije prisutne u javnoj, političkoj ali i institucionalnoj sferi, poručuju iz SOC-a.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maja, iz Sarajevskog otvorenog centra (SOC) uputili su saopštenje kojim državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) podsjećaju na obaveze koje se tiču ljudskih prava LGBTI osoba, a koje proizilaze iz Ustava BiH, kao i iz Evropske konvencije o ljudskim pravima koja se direktno primjenjuje u toj zemlji.

”Proces regulacije istospolnih partnerstava je proces koji teče izuzetno sporo u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj još nije ni započeo. Uprkos tome, bilježimo i podržavamo veliki broj istospolnih parova koji partnerstva ili brakove zaključuju u drugim državama i traže priznavanje istih u BiH”, piše u saopštenju SOC-a.

Nekoliko takvih slučajeva se već nalazi pred bh. sudovima, a navode i da će zadatak za vlasti u FBiH i RS u narednom periodu biti da pokrenu proces u RS-u, odnosno isti ubrzaju u FBiH.

Kada je riječ o pravima i položaju transrodnih osoba, direktorica SOC-a Emina Bošnjak navodi da su zajedničkim naporima trans aktivista i aktivistica, SOC-a, kao i grupe roditelja i njihove LGBTI djece, problemi i izazovi na polju zdravstvene zaštite za transrodne osobe i administrativne promjene spola, došla na radar kantonalnih i entitetskih vlasti.

„Nadamo se da će na tom valu, upravo 2023. godina biti ona u kojoj će biti postavljeni temelji novim propisima i praksama koja će u potpunosti uvažavati ljudska prava trans osoba kada su u pitanju zdravstvena zaštita i administrativna procedura promjene spola”, poručila je Bošnjak.

Uprskos tome, u saopštenju SOC-a se navodi da potrebe i položaj interspolnih osoba i dalje nisu prepoznati od strane većine zdravstvenih i drugih institucija.

Iz ove organizacije navode da je 2022. godina bila godina u kojoj se desilo nekoliko ključnih iskoraka u BiH, poput usvajanja Akcionog plana za unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba u BiH.

“Ovo je prvi put da je na nivou države usvojena jedna javna politika koja ima za cilj na sistemski i sveobuhvatni način odgovoriti na različite izazove s kojima se LGBTI osobe susreću i daje jasna uputstva i obaveze nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti“, piše u saopštenju.

Osim toga, iz SOC-a navode da su sva kantonalna tužilaštva u FBiH imenovala kontakt osobu za krivična djela počinjena iz mržnje prema LGBTI osobama, a veliki napredak za LGBTI zajednicu i aktiviste, predstavljaju i dosadašnje uspješno održane Bh. povorke ponosa.

Iz SOC-a poručuju da će u narednom periodu insistirati na provedbi i izvještavanju o tome koliko se ispunjavaju i provode aktivnosti na koje se BiH, kao država, obavezala.

Osim toga, podsjetili su i na napade na LGBTI zajednicu i aktiviste iz marta ove godine koji su, kako navode, „zasjenili sve navedene iskorake i još jednom pokazali obim problema homofobije prisutne u javnoj, političkoj ali i institucionalnoj sferi“.

Kao glavne probleme, iz SOC-a ističu sigurnosna pitanja, nasilje u porodici, vršnjačko nasilje, nesankcionisani govor mržnje u javnosti, potpuna marginalizacija u manjim sredinama BiH navodeći da mnoge sfere društva i dalje ostaju zatvorene za LGBTI osobe.

Ostavite komentar