Rozi izvještaj: LGBTI osobe u BiH i dalje izložene prijetnjama i govoru mržnje

Izvještaj Sarajevskog otvorenog centra o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u BiH za 2019. godinu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Sarajevski otvoreni centar
Podijeli ovaj članak: 
Tokom prošle godine povećan je broj prijetnji prema LGBTI osobama, a zabilježeno je i 105 slučajeva govora mržnje i pozivanja na nasilje i mržnju, te 16 slučajeva krivičnih djela i incidenata motivisanih predrasudama na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, rezultati su novog Rozog izvještaja koji je digitalno prezentovan povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.  
 
Jedan od najznačajnijih događaja prošle godine je bila prva bh. povorka ponosa koja je prošla bez incidenata što je doprinijelo i boljoj saradnji sa bh. institucijama.
 
"Prethodna godina je značajna, ne samo u kontekstu slobode okupljanja i prve bh. povorke ponosa koja se desila, već je značajna i po tome što su se nakon povorke pokrenuli neki procesi koje smo dugo vremena čekali i koji će imati, nadamo se, veći uticaj na ravnopravnost i položaj LGBT osoba u BiH", izjavila je Vladana Vasić, rukovoditeljica zagovaranja Sarajevskog otvorenog centra.
 
Na nivou Kantona Sarajevo usvojen je Gender akcioni plan sa mjerama koje će doprinijeti ravnopravnosti LGBTI osoba i pravima žena u ovom kantonu. Od 18 preporučenih mjera Sarajevskog otvorenog centra, u akcioni plan je uvršteno njih 14, a najznačajnija mjera se odnosi na sistemsku edukaciju policijskih službenika po pitanju djela počinjenih iz mržnje. Na nivou Federacije BiH ponovo je pokrenuta radna grupa koja će raditi na analizi propisa koji trebaju da otklone diskriminaciju istospolnih parova u ovom entitetu.
 
U odnosu na ranije godine, broj prijetnji prema LGBTI osobama povećao se tri puta a takav trend postao je evidentan od trenutka najave prve bh. povorke ponosa. Analiza medijskog izvještavanja o LGBTI temama pokazala je da je povorka ponosa bila najpraćeniji događaj prošle godine. Većina analiziranih medijskih izvještaja o LGBTI temama bila je neutralna, 16 posto je bilo pozitivno i osam posto negativno. Iako je primjetan napredak u medijskom izvještavanju, iz Sarajevskog otvorenog centra ističu da su mediji uglavnom bili prenosioci informacija, a mali je broj onih koji su izvještavali o pravima i problemima LGBTI osoba.
 
Problemi transrodnih osoba ostali su isti kao i prethodnih godina, te još uvijek ne mogu promijeniti svoj jedinstveni matični broj i oznaku spola na ličnim dokumentima bez potpune promjene spola koju nije moguće izvršiti u BiH.
 
Iz Sarajevskog otvorenog centra iskoristili su priliku da tokom prezentacije Rozog izvještaja skrenu pažnju i na to da su prava LGBTI osoba posebno ugrožena u vrijeme COVID-19 pandemije i da bilježe dodatne psihičke posljedice uzrokovane nasiljem roditelja prema LGBTI djeci, otkazima na poslu, poteškoćama u partnerskim odnosima, nedostatkom podrške zajednice i sličnim primjerima.
 
Snimak predstavljanja Rozog izvještaja dostupan je ovdje, a potpuni izvještaj će na web stranici Sarajevskog otvorenog centra biti objavljen naknadno.
Ostavite komentar