Planiranje porodice je ljudsko pravo

Povodom Svjetskog dana stanovništva, prenosimo izjavu Dr. Natalie Kanem, izvršne direktorice Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA).
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Svijet je prije pedeset godina na Međunarodnoj konferenciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima u Teheranu, 13. maja 1968. godine, proglasio da "roditelji imaju osnovno ljudsko pravo da slobodno i odgovorno odrede broj i razmak između njihove djece".
 
Planiranje porodice nije samo pitanje ljudskih prava to je također ključno za osnaživanje žena, smanjenje siromaštva i postizanje održivog razvoja.
 
Ipak, oko 214 miliona žena u regijama u razvoju, još uvijek nemaju sigurne i efektivne metode planiranja porodice, zbog razloga koji se kreću od nedostatka informacija ili usluga, do nedostatka podrške od njihovih partnera ili zajednica. To ugrožava njihovu sposobnost izgradnje bolje budućnosti za njih, njihove porodice i njihove zajednice.
 
UNFPA podržava planiranje porodice u zemljama u razvoju kroz osiguravanje pouzdanog snabdijevanja punog dijapazona modernih kontraceptiva, jačanje državnih zdravstvenih sistema i promociju ravnopravnosti spolova.
 
UNFPA je u potpunosti predana nastavku podržavanja napora zemalja da poštuju prava pojedinaca, a posebno žena, da planiraju porodicu. Mi nastojimo da zadovoljimo sve potrebe za dobrovoljnim planiranjem porodice u zemljama u razvoju do 2030. godine. Ali, mi to ne možemo učiniti sami. Vlade, parlamentarci, privatni sektor i civilno društvo moraju udružiti snage kako bi to postigli. Za početak, razvijene zemlje mogu riješiti globalni nedostatak finansiranja planiranja porodice za samo 20 centi po osobi godišnje. S obzirom na očekivane povrate koje to donosi za porodice, društva i nacije, to bi bilo strateško i ostvarivo ulaganje u budućnost svijeta.
 
Za ovaj Svjetski dan stanovništva UNFPA poziva vlade da ispune svoje obaveze da osiguraju univerzalni pristup seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti i reproduktivnim pravima, uključujući usluge planiranja porodice i informacije, kako je dogovoreno na Međunarodnoj konferenciji o stanovništvu i razvoju iz 1994. godine, a i Agendi za održivi razvoj 2030. Ulaganja u planiranje porodice danas su ulaganja u zdravlje i dobrobit miliona žena za generacije koje dolaze.
Ostavite komentar