Osude napada na Nikolu Kuridžu

Nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava osudilo je policijski napad na Nikolu Kuridžu, aktivistu nevladine organizacije Kvart, koji se dogodio 23. augusta, u Prijedoru.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
CRD/Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
"Ovaj napad jasno pokazuje na koji način zvaničnici uznemiravaju borce za ljudska prava u Bosni i Hercegovini zbog ispoljavanja osnovnih sloboda kao što je pravo na slobodu govora i slobodu udruživanja. Civil Rights Defenders će nastaviti pažljivo pratiti situaciju i vršiti pritisak na nadležne da provedu temeljnu istragu o ovom slučaju", izjavila je Ena Bavčić, iz ureda organizacije Civil Rights Defenders u Bosni i Hercegovini.
 
Osuda napada stigla je i iz Fondacije CURE uz zahtjev za provođenje istrage i procesuiranje odgovornih osoba.
 
"Aktivistkinje i aktivisti koji rade na zaštiti ljudskih prava posljednjih godina nisu adekvatno zaštićeni od strane organa unutrašnjih poslova što u većoj mjeri ometa njihovu borbu za slobodu i ravnopravan tretman svih građanki i građana Bosne i Hercegovine" stoji u saopćenju Fondacije CURE.
 
Svoju podršku Nikoli Kuridži pružili su brojni aktivisti putem društvenih medija, osuđujući policijski postupak i prenoseći saopćenje nevladine organizacije Kvart.
 
"Ovim činom nasilja je prekršen sam Ustav Republike Srpske. Fizičke i psihičke posljedice ovog zlostavljanja su evidentirane kod specijalizovanih ljekara (ORL, Hirurgija, Psihijatrija). Napadnuti se nakon ovog čina osjeća izdano od vlastitog grada, entiteta i države. Stekao je utisak da sloboda mišljenja i izražavanje ne postoji te je već prethodno prisutan osjećaj beznađa produbljen", stoji, između ostalog, u saopćenju Kvarta.
 
Podsjećamo, napad na Nikolu desio se nakon što su se susjedi žalili na glasnu muziku u privatnom stanu, u kojem se aktivista nalazio. Nakon Nikolinog komentara kako su kriminalci na vlasti, ali policija hapsi nevine građane, policija je pretukla aktivistu, koji je kasnije odveden u prostorije Centra javne bezbjednosti Prijedor.
 
Na medijske upite o slučaju, iz CJB Prijedor, potvrdno su odgovorili da se privođenje desilo, uz komentar da je nad aktivistom primijenjena "zakonski dozvoljena sila".
Ostavite komentar