Nove projekcije filma "Slobodni" u bh. gradovima

Višestruko nagrađivani dokumentarni film "Slobodni" ove sedmice bit će prikazan publici u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Film Slobodni
Podijeli ovaj članak: 
Projekcije dokumentarnog filma "Slobodni", autora Tomislava Žaje, održat će se ove sedmice u Banjoj Luci (25. oktobar Panevropski univerzitet Aperion 11:30), Sarajevu (26. oktobar Kinoteka BiH 12:00) i Mostaru (27. oktobar Hotel Mostar 11:30) u organizaciji Saveza SUMERO.
 
Film prati ljude zatvorene u institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u samostalan život, a nakon projekcija održat će se i diskusije na temu deinstitucionalizacije i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini.
 
Naglašavajući da je aktivno uključivanje vlasti, lokalne zajednice, nevladinih organizacija i drugih interesnih skupina u proces deinstitucionalizacije dugoročni cilj ovih aktivnosti, direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, istakao je da je veoma značajno da istoimeni proces zaživi i pronađe svoje mjesto u Bosni i Hercegovini. 
 
"Projekcija filma 'Slobodni' nije klasična filmska prezentacija. Radi se o ispovijestima kojima je cilj pokazati ljudskost osoba sa invaliditetom koji na delikatan način promatraju sebe i život koji žive, te se hrabro suočavaju sa važnim pitanjima. Zauzvrat, od publike očekujemo da se aktivno uključi u proces diskusije i da se osobe s invaliditetom prepoznaju kao bitan dio društva i procesa deinstitucionalizacije u Bosni i Hercegovini", naveo Haverić, te dodao da osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu te pravo na jednako učešće u javnom životu.
 
Dokumentarni film "Slobodni" do sada je prikazan na festivalima u Los Angelesu, New Yorku, Torontu, Lisabonu, Veneciji i Kanu, a nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac osvojio je na filmskoj sedmici u Veneciji, filmskom Arthouse festivalu u Hong Kongu te na Top Indie Film Awards.
Ostavite komentar