Moj glas se čuje: Međunarodni dan Down sindroma obilježen u Banjaluci

Udruženje "DownSy i mi" iz Banjaluke obilježilo je Međunarodni dan osoba sa Down sindromom aktivnostima u okviru kojih su mladi sa Down sindromom volontirali u tri poslovnice CM marketa i kroz radionicu terapijskog jahanja.
Foto: 
Ana Kotur
Podijeli ovaj članak: 
Volonterski rad u poslovnicama CM-a provodi se pod motom "I moj glas se čuje", što je globalna poruka koju šalje zajednica osoba sa Down sindromom. Udruženje ovim dijelom aktivnosti podsjeća na pravo na rad svih osoba sa Down sindromom, koje u zemljama poput Bosne i Hercegovine u najvećem broju slučajeva biva derogirano oduzimanjem poslovne sposobnosti.
 
"Ovo je poziv da se svi poslodavci aktivno uključe u proces zapošljavanja naših članova i svih osoba sa Down sindromom. Želimo pokazati koliko oni zaista mogu i koliko smo kao društvo dužni da obezbijedimo da njihovi potencijali u potpunosti budu ostvareni", kazala je Tanja Radević, majka djevojčice sa Down sindromom.
 
Sličnog stava je i Slađan, koji je danas volontirao i pomagao osoblju CM-a u radu.
 
"Zadovoljan sam, sviđa mi se društvo ovdje", ističe on, ne krijući zadovoljstvo prvim ozbiljnim angažmanom.
 
 
Kompanija CM-Cosmetic prva je kompanija u BiH koja je zaposlila osobu sa Down sindromom.
 
"Već više od dvije godine njegujemo i gajimo dobru saradnju s udruženjem Život sa Down sindromom FBiH, te je ova aktivnost samo nastavak kvalitetnog zajedničkog angažmana s ciljem potpune inkluzije osoba sa Down sindromom. Otvorili smo vrata za 27 mladića i djevojaka u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjaluci, Bihaću i Cazinu koji su svojim radom i odnosom prema kupcima oduševili i kolegice, uposlenice CM poslovnica i kupce. Ponoviću koliko smo ponosni na dragu kolegicu Azru Dedić, koja je naša uposlenica od devetog mjeseca prošle godine, a sigurni smo i da je ona ponosna što smo pokazali da nije usamljena u dokazivanju koliko sve osobe sa Down sindromom mogu", rekla je Dražena Vidović iz marketing službe CM-a.
 
U drugom dijelu aktivnosti, djeca iz udruženja imala su čas upoznavanja sa konjima i terapijskim jahanjem, koje kroz projektne aktivnosti udruženja i SO "Energija života" pohađa četvoro članova.
 
 
"Mi kao roditelji i prvi stub procesa osnaživanja i osamostaljivanja djece želimo da ovakve aktivnosti budu nešto što će djeci biti omogućeno kroz redovnu rehabilitaciju, jer su rezultati koje postižemo izuzetni. Ovo ne govorim samo iz pozicije nekoga ko je uključen u projekat, već i na osnovu zapažanja stručnjaka koji našu djecu prate od rođenja", ističe Ana Nikolić, majka dječaka sa Down sindromom.
 
Njen sin Marko ne krije oduševljenje časovima.
 
"Volim mog konja i teta Slavu“" ponosno će dok mu prijatelji razgledaju konja.
 
Iz udruženja napominju da je krajnja svrha ovih aktivnosti podizanje svijesti javnosti o mogućnostima osoba sa Down sindromom i stvaranje uslova za njihovo puno učešće u lokalnoj zajednici, kao ravnopravnih članova društva.
Ostavite komentar