Misija OSCE-a u BiH poziva na hitne reforme u vezi sa odgovorom na rodno zasnovano nasilje

Prema istraživanju OSCE-a, 48 posto žena u BiH doživjelo je neki oblik zlostavljanja, a 84 posto ostaje neprijavljeno.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Povodom obilježavanja dana žalosti u Bosni i Hercegovini (BiH) zbog posljednjeg slučaja femicida i višestrukih ubistava u Gradačcu, Misija OSCE-a u BiH pozvala je na hitne reforme u vezi sa odgovorom na rodno zasnovano nasilje.

Iz Misije su također izrazili saučešće porodicama ubijenih i ranjenih u Gradačcu, kao i lokalnoj zajednici pogođenoj ovom tragedijom.

“Prevencija nasilja nad ženama i nasilja u porodici općenito mora biti prioritet svih relevantnih institucija u BiH. Pozdravljamo hitnu istragu institucionalnog odgovora u vezi sa ovim konkretnim slučajem i snažno ohrabrujemo nadležne organe na svim nivoima da preispitaju neefikasan sistem zaštite od nasilja u porodici u cjelini i da iznesu administrativne i zakonske prijedloge kako bolje zaštititi žene od porodičnog nasilja”, naveli su iz Misije.

Prema istraživanju OSCE-a, 48 posto žena u BiH doživjelo je neki oblik zlostavljanja, a 84 posto ostaje neprijavljeno. Iz Misije navode da će sveobuhvatan odgovor na ovu alarmantnu situaciju uključivati “koordinirane napore, uključujući efikasnu primjenu postojećeg zakonodavstva i obuku policijskih i pravosudnih službenika”. Misija je, kako navode, spremna podržati svaki ozbiljan pokušaj da se konačno odlučno krene u borbu protiv nasilja u porodici.

Misija OSCE-a u BiH pozvala je nadležne vlasti u BiH da pooštre kontrolu vatrenog oružja kroz izmjene i dopune zakona koji regulišu vlasništvo i posjedovanje vatrenog oružja te da ih potpuno usklade sa zakonodavstvom Evropske unije i drugim međunarodnim standardima. Također, naveli su da sve građane treba ohrabriti da vatreno oružje predaju organima za provođenje zakona na uništavanje.

Osim toga, Misija OSCE-a u BiH pozvala je medije da djeluju odgovorno, balansirajući između potrebe informiranja javnosti i potrebe za očuvanjem i zaštitom privatnosti svih sudionika, a naročito maloljetnih osoba. Ovo je, kako su istakli, posebno važno s obzirom na osjetljivost ovakvih djela i ranjivost žrtava i svjedoka.

Ostavite komentar