Koje je boje srce moje: Trka za prvu 3D taktilnu slikovnicu u BiH

Humanitarna trka na kojoj će učestvovati i osobe sa oštećenjem vida i sluha će se održati 28. oktobra u Sarajevu s početkom u 18 sati.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
detalji 3D printane slikovnice
Podijeli ovaj članak: 

„Koje je boje srce moje?“ naziv je humanitarne trke koja se 28. oktobra ove godine organizuje u Sarajevu s ciljem prikupljanja novca za izradu prve 3D printane taktilne slikovnice prvenstveno namijenjenu za slijepu djecu, ali i za svu drugu djecu, sa i bez poteškoća u razvoju.

“3D printana taktilna slikovnica je namijenjena mlađoj djeci, djeci bez ostatka vida i djeci koja uz oštećenja vida imaju i poteškoće u razvoju. Bit će to zgodan obrazovni alat i za njihove roditelje i učitelje”, za Diskriminacija.ba kaže autorica slikovnice Jasmina Kos.

Kos objašnjava da je slikovnica osmišljena u četiri forme koje uključuju: prvu 3D printanu slikovnicu u BiH, papirnatu slikovnicu na Brailleovom pismu i crnom tisku, kao i audio i video formu slikovnice na znakovnom jeziku za djecu s oštećenjem sluha.

“Taktilna slikovnica u obliku knjige na Brailleovom pismu i uvećanom crnom tisku, uz kontrastne crteže namijenjena je i djeci s oštećenjem vida, ali i djeci tipičnog razvoja-kao temelj za upoznavanje sa svojim vršnjacima koji svijet doživljavaju bez jednog od osjetila”, kaže Kos.

Kada je riječ o audio formi slikovnice, Kos objašnjava da će djeci sa oštećenjem vida takva forma “biti pomoć pri čitanju i učenju Brailleovog pisma”, kao i da ona “može biti priča za laku noć za svu djecu”, dok je video forma slikovnice “namijenjena djeci s oštećenjem i bez ostatka sluha, ali i tipičnoj djeci za upoznavanje sa znakovnim jezikom”.

Ideju za kreiranje taktilne slikovnice Kos je, kako kaže, dobila nakon saznanja da su one veoma važne za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba, kao i da takvog sadržaja za djecu nedostaje u BiH i regionu.

“Napisala sam priču Mačak Krešo se pita: ‘Koje je boje srce moje?’ u kojoj opisujem boje drugim osjetilima i emocijama, a nakon toga i osmislila slikovnicu”, dodaje Kos.

Kako bi slikovnica bila dovršena u sve četiri forme koje će biti dostupne u dovoljnom broju primjeraka u pet škola, tri javne ustanove i jednom udruženju, Kos kaže da je potrebno još 17.000 KM zbog čega će u četvrtak, 28. oktobra ove godine u 18 sati u Sarajevu biti organizovana i humanitarna trka.

Okupljanje učesnika zakazano je za 17 sati kod mosta Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu, a trka će biti i inkluzivnog karaktera jer će, između ostalih, učestvovati i osobe sa oštećenjem vida i sluha. Dužina staze je tri kilometra, a kotizacija za učešće iznosi 15KM.

Organizatori trke, Lions klub Olimpijski grad Sarajevo i NGO Marathon Sarajevo, kao i autorica Kos, pozivaju sve trkače, rekreativce i građane da trčanjem, šetnjom, bodrenjem učesnika i kotizacijom/donacijom u iznosu 15 KM pomognu da djeca s oštećenjem vida dobiju savremeni sadržaj koji će im pomoći u učenju Brailleovog pisma i razvoju taktilne percepcije.

Prijave i uplate je moguće izvršiti putem ovog linka.

Projekt 3D printane slikovnice podržalo je i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, kao i niz ustanova i udruženja za slijepe i slabovidne osobe.

Ostavite komentar