Ivana Arapović: Samo zajedno se možemo suprotstaviti nasilju

Uoči sutrašnje Bh. povorke ponosa, razgovarali smo sa članicom Organizacionog odbora, Ivanom Arapović.
Foto: 
Nejra Hasečić
Podijeli ovaj članak: 

Peta Bh. povorka ponosa održat će se se sutra u Sarajevu, sa početkom u 18 sati. Ovaj događaj kako ističu organizatori predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, kojim zahtijevaju jednak pristup javnom prostoru kao i svi ostali građani.

Tema ovogodišnje Bh. povorke ponosa je nasilje nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, a Ivana Arapović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa za Diskriminacija.ba, kaže da je glavni cilj njihove ovogodišnje kampanje bio skrenuti pažnju bh. društvu na nasilje sa kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno suočavaju.

“Vrlo je važno prepoznati nasilje kako bi se kreirao prostor za djelovanje i promjenu. Želimo poručiti da se ne plašimo i da ćemo se boriti za naša prava. Također, živimo u društvu u kojem je nasilje normalizirano i važno je da sve građanke i građani osvijeste da trpe određeni vid nasilja, primjerice institucionalno nasilje”, kaže Arapović.

Dodala je da u BiH ne postoji odgovarajuća zdravstvena zaštita, da je školstvo loše, te da penzioneri ne mogu živjeti dostojanstveno nakon što su cijeli život proveli radeći. Ukazala je da brojni radnici rade u nezadovoljavajućim uslovima, “bez mnogo radničkih prava”.

“Svi trpimo nasilje samo ga moramo prepoznati. Poručujemo da samo zajedno i kroz savezništvo možemo se suprostaviti nasilju”, govori ona.

U razgovoru za Diskriminacija.ba, Arapović se osvrnula i na događaje su koji su se desili u toku pripremnih dešavanja prije povorke. Prvi se odnosio na uništavanje plakata na kojim se najavljivala ovogodišnja povorka ponosa, a drugi na uvredljive grafite koji su osvanuli na zidu sarajevskog Geothe instituta u čijim prostorijama je 12. juna otvorena izložba “Čestitke, sramite se” kojom je počeo Mjesec ponosa. Pomenuta izložba prikazuje govor mržnje u online sferi, a Arapović kaže da se online nasilje često i vrlo lahko prenese u javnu sferu.

“Svaka prijetnja, diskriminacija i bilo koji oblik nasilja izaziva strah i razvija manjinski stres s kojim svakodnevno živimo. Nitko nije zaslužio da živi u strahu i doživljava bilo koji oblik nasilja. Slogan ‘Volim da se ne bojim’ poručuje da se ne damo zastrašiti i da ćemo hrabro šetati 22.06. ulicama Sarajeva”, zaključula je Arapović.

Za kraj je naglasila da je Bh. povorka ponosa važan događaj koji LGBTIQ zajednicu čini vidljivijom i snažnijom, i pozvala sve zainteresovane građane da dođu na sutrašnju povorku jer “samo zajedno možemo se suprostaviti nasilju, uz poruku danas mi, sutra vi”.

Okupljanje za petu Bh. povorku ponosa najavljeno je od 16 sati kod Historijskog muzeja u Sarajevu, odakle će od 18 krenuti povorka. Ulaz će za sve učesnike povorke biti otvoren iz dva pravca, jedan iz pravca Historijskog muzeja, a drugi iz pravca Vilsonovog šetališta. Povorka će se od 18 sati kretati ulicama Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina bana, Kulovića, do krajnjeg odredišta Trga Susan Sontag.

Ostavite komentar