Istraživanje o online nasilju i govoru mržnje online prema LGBTI osobama u BiH

Istraživanje je nastalo iz potrebe za dodatnim rasvjetljivanjem pojave online nasilja i govora mržnje nad LGBTI osobama u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot/Naslovnica istraživanja
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Istraživanje o online nasilju i govoru mržnje online prema LGBTI osobama u Bosni i Hercegovini (BiH) autorice Sanje Ramić nudi analizu govora mržnje prema LGBTI osobama, pregled međunarodnog i domaćeg pravnog okvira, te preporuke i mjere za unapređenje zaštite. Istraživanje je rađeno na osnovu pregleda sekundarne literature, intervjua i upitnika. 

Recenzent istraživanja Darko Pandurević ističe da je istraživanje nastalo iz potrebe za dodatnim rasvjetljivanjem pojave online nasilja i govora mržnje nad LGBTI osobama koja je u BiH česta pojava. U sadržaju istraživanje su navedene online platforme na kojima se najčešće javljaju online nasilje i govor mržnje, a objašnjeno je i da li su počinitelji tih vrsta nasilja poznate i bliske osobe žrtava ili anonimne. U istraživanju se navode i najčešće vrse govora mržnje i online nasilja kojim su izložene LGBTI osobe, kao i kome se takvi slučajevi obično prijavljuju. Istraživanje sadrži i pokazatelje koji mogu poslužiti kao korisne osnove u formulisanju daljnjih institucionalnih i zakonskih izmjena, te pružanja zaštite i pravde.

U istraživanju se navodi da su događaji koji polarizuju javnost, poput povorke ponosa, vrlo često katalizatori za govor mržnje, posebno prema manjinskim grupama. Kada se mediji intenzivno bave takvim događajima, u online sferi se bilježi povećana aktivnost korisnika koji koriste pogrdne izraze, optužbe, uvrede i jezik koji se može smatrati govorom mržnje.

U zaključcima izvještaja ističe se da javni mediji i kampanje mogu igrati ključnu ulogu u razbijanju stereotipa i promovisanju poruka koje podržavaju različitost i jednakost. Među preporukama se navodi da BiH mora poduzeti konkretne korake ka unapređenju zakonodavnog okvira i institucionalnih mehanizama za borbu protiv online nasilja i govora mržnje prema LGBTI zajednici.

Istraživanje je objavio Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja radi na unapređenju ljudskih prava u BiH, sa naglaskom na rodnu ravnopravnost i položaj LGBTI+ osoba.

Cijeli izvještaj dostupan je na bosanskom i engleskom jeziku.

Ostavite komentar