Istraživanje: Žene u Evropi plaćene oko 20 posto manje od muškaraca

Istraživanje Međunarodne organizacije rada (ILO) objavljeno na Međunarodni dan jednakih plata, koji se obilježava 18. septembra, pokazalo je da su žene u prosjeku plaćene oko 20 posto manje od muškaraca, piše TechCrunch .
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Christina @ wocintechchat.com / Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Ovaj jaz u platama još je veći kada su u pitanju Afroamerikanke i Latinoamerikanke, gdje je utvrđeno da Afroamerikanke zarađuju 63 posto manje od bijelaca, a Latinoamerikanke 57,3 posto manje. Ankete su pokazale da se ovaj vid seksizma stalno pokazuje u tehnološkoj industriji, a novo istraživanje je pružilo još jedan uvid u to kako se postupa sa ženama.
 
Istraživanje je pokazalo da u posljednjih 12 mjeseci skoro 67 posto ispitanica smatra da su plaćene nepravedno u poređenju sa svojim muškim kolegama. U 2019. godini 46,4 posto ispitanica smatralo je da su pošteno plaćene, dok je 2022. taj broj pao na 33,1 posto.
 
Navodi se i da je skoro polovina - 49,5 posto žena iskusilo seksizam na radnom mjestu, te da je više od 62 posto žena osjećalo pritisak da bira između karijere i porodice, barem u nekim slučajevima, a 70 posto njih smatra da trebaju više raditi kako bi se dokazale drugima zbog svog spola.
 
Iako se 92 posto ispitanica osjećalo uvjereno u vlastitu sposobnost da obavljaju svoj posao, 70 posto ih je reklo da imaju osjećaj da trebaju, zbog svog spola, da rade više da bi se dokazale u svojim ulogama, što je značajan porast u odnosu na isto istraživanje iz 2019. kada je ta brojka iznosila 44 posto.
 
Više od 53 posto smatra da njihovo radno mjesto čini adekvatan napor u borbi protiv rodne nejednakosti, što se gotovo ne mijenja u tom pogledu u istraživanju iz 2019. 
 
U 2019. samo 44 posto ispitanica kazalo je da osjećaju pritisak da dokažu svoju vrijednost u poređenju sa svojim muškim kolegama.
 
Što se tiče omjera spolova u tehnološkoj industriji, samo 24 posto ispitanica reklo je da je omjer spolova u industriji postao uravnoteženiji u posljednjih 12 mjeseci u odnosu na 42 posto u istraživanju od prije tri godine.
 
Anketa, dostavljena putem elektronske pošte zajednici Web Summit Women in Tech, dobila je 340 odgovora, tako da tehnički nije ono što bi inače predstavljalo naučno istraživanje, navodi TechCrunch. Ipak, kako dodaju iz TechCruncha, većina (70,4 odsto) je bila starosti između 25 i 44 godine, a više 78 posto ispitanica je iz Evrope.
 
Istraživanje je uslijedilo nakon izvještaja zajednice od više od 1.000 investitorica iz cijele Evrope i šire European Women in VC, prema kojem su ženski startupi osigurali samo dva posto svih sredstava u 2021., što je pad za tri posto u odnosu na 2020. godinu.
 
Ostavite komentar