IOM: U prvoj trećini 2023. u Sredozemnom moru stradao 441 migrant

Prema podacima IOM-a, u Sredozemnom moru su od 2014. nestala 26.334 migranta.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
NBC news/screenshot
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je u prvoj trećini ove godine evidentirala 441 smrtni slučaj migranata u centralnom dijelu Sredozemnog mora, što je najviše od 2017. godine.

Iz ove organizacije navode da je riječ o najsmrtonosnijoj i najopasnijoj pomorskoj ruti na kojoj je sve veći broj onih koji gube živote. Sve se dešava, kako navode, zbog zakašnjelih pokušaja spašavanja okolnih zemalja i ometanja operacija spašavanja nevladinih organizacija za portage i spašavanja na području centralnog Sredozemlja.

Generalni direktor IOM-a Antonio Vitorino rekao je da je “trajna humanitarna kriza” u centralnom Sredozemlju neprihvatljiva, te da je spašavanje na moru zakonska obaveza svih država koje bi trebale zajedno raditi na spašavanju i na smanjenju gubitka života na migracijskim rutama.

“S obzirom na to da je od 2014. na toj ruti poginulo više od 20.000 ljudi, bojim se da je to postalo normalno. Države moraju reagovati”, rekao je Vitorino.

Prema pisanju Reutersa, riječ je o hiljadama, uglavnom, afričkih migranata koji u potrazi za boljim životom u Evropi, kreću sa obala Libije i Egipta najčešće u malim čamcima na napuhavanje.

Ovakvi čamci često potonu, a Reuters navodi da je takav slučaj zabilježen krajem februara kod italijanske južne regije Calabrije gdje su stradala najmanje 72 migranta. Zbog migrantske krize, italijanska vlada je prošle sedmice proglasila vanredno stanje.

Iz IOM-a poručuju da je broj od 441 zabilježenog slučaja, vjerovatno manji od stvarnog broja stradalih u području centralnog Sredozemnog mora. Kroz projekat o nestalim migrantima istražuju se slučajevi nestalih čamaca gdje još uvijek nema podataka o preživjelima ili operacijama spašavanja.

IOM je također pozvao na akciju za razbijanje kriminalnih mreža krijumčarenja i kazneno gonjenje odgovornih za profitiranje i omogućavanje opasnih putovanja za migrante i izbjeglice.

Izvor: IOM, Reuters

Ostavite komentar