Građanke za ustavne promjene: Neophodno uključivanje žena u reformske procese

Pristupni pregovori sa EU će biti prilika da se žuju ženski glasovi, smatraju iz Inicijative.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Iz Inicijative Građanke za ustavne promjene pozvali su danas sve relevantne institucije, političke stranke i društvene aktere da osiguraju aktivno učešće žena u svim reformskim procesima, te da se posveti pažnja stvaranju inkluzivnih mehanizama i političkih procesa koji će omogućiti da ženski glasovi budu adekvatno zastupljeni.

“Uvjerene smo da će inkluzivni pristup u pristupnim pregovorima doprinijeti jačanju demokratskih institucija, promociji ljudskih prava i osnaživanju cjelokupnog društva”, saopštili su iz Inicijative.

Osim toga, iz Inicijative smatraju da se prije izmjena Izbornog zakona trebaju pokrenuti ustavne promjene koje će biti inkluzivne i transparentene i očekuju da njihova inicijativa, kao i sve ostale građanske inicijative i prijedlozi, budu uključeni u diskusiju u procesu ustavnih reformi.

“Želimo da budemo aktivno uključene u procese odlučivanja koji oblikuju budućnost naše države”, poručuju.

Članice Inicijative Građanke za ustavne promjene prošle godine su kreirale amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine (BiH) u kojiim se, između ostalog, zalažu za: upotrebu rodno – odgovornog jezika u Ustavu BiH, uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH radi postizanja pune rodne i spolne ravnopravnosti, proširenje postojećeg Kataloga prava odredbama vezanim za jedinstvenu zdravstvenu, socijalnu i porodičnu zaštitu, veću sudsku i pravnu zaštitu ljudskih prava i sloboda i princip direktne demokratije primijenjen na proces ustavne reforme.

Također smatraju da je uključivanje žena u sve reformske procese neophodno, uključujući i procese ustavnih promjena, te da će otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) biti prilika da se čuju ženski glasovi i da se njihove potrebe i perspektive uzmu u obzir prilikom donošenja odluka koje će oblikovati budućnost BiH.

Napominju da je država BiH dobila priliku da krajem marta ove godine otvori pregovore o punopravnom članstvu u EU ukoliko pokaže nepredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.

“Među ključnim prioritetima ističe se četvrti prioritet koji zahtijeva ustavne promjene kako bi se unaprijedio institucionalni okvir BiH. Također, naglašava se deveti prioritet čiji je cilj jačanje zaštite prava svih građana/ki, sa posebnim naglaskom na provedbu zakona o nediskriminaciji i rodnoj ravnopravnosti”, saopšteno je iz Inicijative.

Učešće žena u ovim procesima, kako navode, “osigurava da se politike i strategije razvijaju na način koji promoviše rodnu ravnopravnost, socijalnu pravdu i održivi razvoj”. Dodatno smatraju da je neophodno uključivanje žena u sve reformske procese, uključujući i procese ustavnih promjena.

Također, iz Inicijative poručuju da je njihova želja da BiH postane dio EU i država koja će štititi interese i potrebe svih svojih građana. Njihova vizija je, kako navode, da BiH bude država u kojoj će svi uživati jednaka prava i imaju jednake mogućnosti.

“Ne želimo da se ključna pitanja, poput Ustava, Izbornog zakona i pregovora, raspravljaju iza zatvorenih vrata i budu ekskluzivno pravo nekoliko političara. Vjerujemo da u BiH postoji značajan broj onih mogu pružiti konstruktivna rješenja koja će koristiti svim građanima i građankama”, saopštili su.

Inicijativa Građanke za ustavne promjene (GzUP) je neformalna inicijativa 36 organizacija civilnog društva (OCD) i aktivistkinja koja se zalaže za reformu Ustava BiH kako bi se osigurala veća zaštita ljudskih prava i sloboda, s posebnim fokusom na rodnu perspektivu. Inicijativa je pokrenuta 2013. godine, a koordinirajuća organizacija je Helsinški parlament građana Banja Luka.

Ostavite komentar