Danas počinje 18. PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma

Centralna tema festivala je „Odlučne cure ruše patrijarhat – mi to radimo već 18 godina!“
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Fondacija CURE
Podijeli ovaj članak: 
PitchWise festival (PW) ženske umjetnosti i aktivizma, sa temom „Odlučne cure ruše patrijarhat – mi to radimo već 18 godina!“, počinje danas u 18 sati u Historijskom muzeju u Sarajevu i trajat će do 10. septembra 2023. godine. 
 
Na PitchWiseu će, kako je saopštila Fondacija CURE, svoje radove predstaviti umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, muzičarke, feministkinje i ostale braniteljke ženskih prava koje dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine (BiH) i regije, a od kulturno-umjetničkog sadržaja izdvajaju nastup Lane Hamza i benda koji će se održati večeras u 20 sati u Historijskom muzeju, kao i predstavu Devojčice u režiji Milene Minje Bogovac koja će biti izvedena u subotu 9. septembra u 20 sati na istom mjestu. 
 
Tokom cijelog trajanja PW-a bit će postavljene izložbe umjetničkih radova Ars Feminae kustosice Elme Hodžić i umjetnica Nermine Alić, Elme Čaušević Mujezinović, Edite Gazibare, Kasje Jerlagić, Džejlane Karaman Pašić, Maje Matašin, Melihe Teparić, Arijane Todorović Panjeta i Guerrilla Girls, The Estrogen Bomb, 2023.
 
„Mi, organizatorice PitchWisea, želimo pokazati da ženski i feministički pokret na regionalnom nivou postoji i da smo mi dio njega. Zahvaljujući umrežavanju, brisanju granica, kreiranju sigurnog prostora za razmjenu iskustva, davanje i primanje podrške, oduvijek smo pružale i pružaćemo otpor svakoj opresivnoj politici i patrijarhatu. I zbog toga smo i snažne i odvažne i svakako odlučne”, navedeno je u saopštenju organizatorica. 
 
Dodaju da njihova „snaga raste iz svake žene, bez obzira koliko bile glasne ili tihe, bez obzira da li su tek digle glas ili to rade godinama i bez obzira na način na koji dižu svoj glas”. 
 
Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova jeste, kako je istaknuto u saopštenju, činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost i aktivizam.
 
Većina programa festivala će biti pokrivena live streamingom, a ulaz na sve PitchWise događaje je besplatan. 
 
Ostavite komentar