Banjaluka dobila dnevni centar za beskućnike

U planu je i uređivanje soba sa krevetima.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Mozaik prijateljstva
Podijeli ovaj članak: 
Kako bi se beskućnici sklonili sa ulice i dobili mjesto za druženje i tople obroke, za njih je krajem septembra otvoren dnevni centar u sklopu banjalučkog Udruženja građana "Mozaik prijateljstva".
 
Prema riječima predsjednika udruženja, Miroslava Subašića, Grad Banjaluka je dodijelio devastirane prostorije koje su opremljene uz pomoć dobrih ljudi. Na ideju otvaranja centra za beskućnike Subašić je, kako kaže, došao i zbog vlastitog iskustva jer je i sam bio "dijete ulice", te je maštao o postajanju mjesta dosljednog čovjeku. 
 
 
Beskućnici će u dnevnom centru moći provoditi vrijeme uz kafu ili čaj, dobijati obroke, gledati televiziju, čitati knjige ili novine, igrati šah ili neku drugu društvenu igru i imat će pristup internetu zbog lakše potražnje posla. 
 
Ukoliko bi uspjeli dobiti sve potrebne dozvole, planiraju urediti i sobe sa krevetima kako bi određeni broj beskućnika mogao i prespavati u centru, posebno zimi kada je vani hladno. 
 
"To je neki krajnji ishod. Onda bi bilo u paketu, jer imamo i garderobu i hranu i kupatilo. Tako bi sve povezali sa Gradom Banjalukom, Centrom za socijalni rad, policijom. Iako već vadimo dokumente ljudima, sve što je potrebno, želimo da ih uključimo u društvo", dodao je Subašić.
 
U sklopu udruženja koje djeluje već 15 godina, postoje i centar za stara lica, javna kuhinja i javno kupatilo, te je otvaranje dnevnog centra za beskućnike samo proširilo usluge ljudima koji svakodnevno dolaze sa autobuskih stanica, parkova.
 
 
Ostavite komentar