Aktivistkinja Ana Kotur dobila priznanje UN-a

Ana Kotur, 27-godišnja aktivistkinja i novinarka iz Banje Luke, dobitnica je priznanja Ujedinjenih nacija za društveni angažman i izvještavanje o osobama s invaliditetom u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Priznanje je dobila u okviru završnih aktivnosti platforme Dijalog za budućnost, odnosno konkursa "Razlike inspirišu", kojim se željela podići svijest o važnosti kulture dijaloga.
 
"Ljudi su prepoznali šta želim, žiri podržao, UN agencije se usaglasile - znači, na početku smo posla. Odličan je to podstrek kad znaš šta je cilj do kojeg želiš stići. S jedne strane, izuzetna čast, s druge strane bolno suprotno realnosti u kojoj živim i koju mijenjam ili bar pokušavam promijeniti", kaže Ana Kotur.
 
Iako smatra da su nagrade važan korak, Kotur ističe da priznanje, samo po sebi, nije dovoljno.
 
"Aktivizam na terenu je rovovska borba, nagrade su putokaz. Lijepo je kad nagrada stigne, znači da borba vrijedi, ali bih mnogo više voljela da izazove pitanje – gdje smo kao društvo pogriješili kad pojedinac mora da ukazuje na propuste svim što pozitivno rade? Bilo bi lijepo da odgovore na to pitanje dobijemo od donosilaca odluka i onih koji u ime čitave BiH preuzimaju, a ne ispunjavaju obaveze."
 
 
U obrazloženju za dodjelu nagrade navodi se da se ovakvim priznanjem željela iskazati zahvalnost, nagraditi i ispričati priča "anonimnih prvaka" koji to već čine i tako inspirisati i druge da se uključe u proces stvaranja boljeg života i okruženja.
 
U različitim segmentima očuvanja ljudskih prava i promocije dijaloga i različitosti, nagrađeni su i Mirela Geko iz Sarajeva, Đemal Mamagić iz Olova, Kenan Hodžić iz Zenice i organizacija "Lotos" iz Zenice.
Ostavite komentar