Upad na prezentaciju digitalnih priča OKVIR-a i OneWorld SEE

Ovo što se danas desilo zapravo je dokaz da mi izlazimo vani, ne bojimo se, stojimo zajedno i nudimo ono što najbolje radimo, a to je: stvaranje ljubavi i istina.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Danas su Mediacentru Sarajevo, OWSEE i organizacija OKVIR predstavili projekat Participate 2015. Međutim, upala je grupa od 5 mladih osoba koja je pokušala nasilno da prekine događaj.
 
Fondacija OneWorld Platform for Southeast Europe (OWPSEE) i LGBTIQA Udruženje Okvir su danas u Mediacentru Sarajevo predstavili sedam digitalnih (ličnih) priča i participatorne video uratke
‘’Queer Re:act’’ i ‘’S ljubavlju, vaša djeca’’ u okviru projekta Partcipate 2015. Na žalost, na pola prezentacije upala je grupa od pet maloljetnih osoba, koje su pokušale nasilno da prekinu događaj, uz psovke i provokacije. Napustili su prostorije prije nego što je došla policija kojoj je prijavljen incident.
 
"Okupili smo na datum koji je značajan za cijelu LGBTQA zajednicu u Bosni i Hercegovini i svijetu, za međunarodni Coming Out day, odnosno za dan izlaska iz ormara kako bismo prikazali dosadašnji rad sa našim prijateljima i prijateljicama, odnosno seriju digitalnih priča sa LGBTQA aktivistima i aktivisticama širom Balkana  kao i dva participatorna videa koja smo mi pravili, jedan na temu queer aktivizma, drugi na temu coming out-a i bezuslovne ljubavi roditelja i djece", navodi jedna od učesnica današnje prezentacije. 
 
Prije no što se desio upad kojjim je na neko vrijeme prekinuta projekcija, prikazane su tri digitalne priče. Jedan od učesnika čija je  digitalna priča prikazana par minuta prije upada o cijeloj situaciji u kojoj su se našli ističe: "Ono što sam rekao i u svojoj digitalnoj priči i poslije nje,  stoji i sada u ovom trenutku, mi smo došli da predstavimo neku lijepu inicijativu koja dolazi isto tako iz ljubavi, iz solidarnosti, svega onoga što možemo i želimo da napravimo zajedno i predstavimo široj zajednici. Dođemo da predstavimo takvu inicijativu i onda se desi nešto ovako kao što se danas desilo, jedan strašan i nasilan ispad. I dalje ostajem pri toj poruci da zajedno možemo sve i uz zajedničku solidarnost i podršku i ljubav, i dalje smo tu, stojimo na prvoj liniji, idemo naprijed i ovo nas neće zaustaviti.''
 
Nakon ovog nasilnog ispada koji se desio na prezentaciji digitalnih priča, aktivisti i aktivistice pozivaju sve ljude u Bosni i Hercegovini da se zapitaju u kolikoj je mjeri nasilje odgovor, koje mehanizme koristimo da suzbijemo nasilje i da se edukujemo dalje o prevencijama nasilja. "Cijela LGBTQA zajednica u BiH na sve moguće načine pokušava da pronađe afirmativne metode građenja zajedništva, koje nisu zasnovane na ovakvim praksama podjele nasilja, stigmatiziranja, brisanja, ućutkivanja.  Ovo što se danas desilo zapravo je dokaz da mi izlazimo vani, ne bojimo se, stojimo zajedno i nudimo ono što najbolje radimo. A to je stvaranje ljubavi i istina", navode aktivisti i aktivistice uz poruku da se u svim zemljama Balkana, bez obzira kakva je situacija, sve više ljudi odlučuje se da se bori za svoja prava, i to će svakako donijeti pozitivne promjene.
 
AUDIO snimak incidenta na prezentaciju digitalnih priča OKVIR-a i OneWorld SEE
 
 
 
 
 
Ostavite komentar