Uličnim akcijama u BiH obilježen Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Na 9. novembar, Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, aktivisti su prekrečili desetine fašističkih simbola i poruka mržnje u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Prijedoru, a u sva četiri grada polijepljeni su plakati sa porukom "Fašizam ubija".
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Aktivistkinje i aktivisti Oštre nule i Antifašističke akcije Bosne i Hercegovine (AFA BiH) organizovali su niz uličnih akcija povodom obilježavanja 9. novembra / studenog, međunarodnog Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Prijedoru.
 
U Banja Luci, Mostaru i Prijedoru antifašisti su prekrečili desetine fašističkih simbola i poruka mržnje, a u sva četiri grada polijepljeni su plakati sa porukom “Fašizam ubija”.
 
Ovim uličnim akcijama Antifašistička akcija BiH želi još jednom upozoriti građane i građanke BiH na pogubnost fašističkih ideja i praksi, na opasnost od njihove rehabilitacije i sramotnog historijskog revizionizma.
 
Antifašistička akcija BiH podsjeća da su u mnogim gradovima BiH u oba entiteta ulicama nadjevena imena ratnih zločinaca i fašističkih saradnika, te je na taj način odaslana jasna poruka kakvom društvenom modelu “naginju” nacionalističke elite. “Dodajmo ovome i permanentnu ekonomsku krizu, te krizu sistema vrijednosti, masovnu nezaposlenost i opštu besperspektivnost, i postat će nam puno jasnije zašto ideje ekstremnog nacionalizma i neonacizma imaju utjecaja na izvjestan broj mladih ljudi”, stoji u saopćenju Antifašističke akcije BiH.
 
Antifašistička akcija BiH poručuje:
 
“Na međunarodni Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma koristimo priliku da Vas podsjetimo na mjesto i ulogu koju su nacističke glavešine svojevremeno namijenile Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, Rusima, Česima i ostalim slovenskim narodima, te i na taj način da ukažemo na besmislenost postojanja ovakvih pokreta u BiH:
 
‘Mene ni najmanje ne interesuje sudbina Rusa, Čeha, ili tamo nekih Srba... Da li jedna određena nacija prosperira ili umire od gladi interesuje me samo utoliko, ukoliko su nam pripadnici te nacije potrebni kao robovi za našu kulturu; u svemu ostalom njihov sudbina me apsolutno ne interesuje.” 
Heinrich Himmler
 
‘Ubijajte svakog ko je protiv nas, ubijajte, ubijajte, odgovornost za to ne snosite vi, već ja, zato ubijajte.’
Hermann Göring
 
“Sloveni moraju da rade za nas. Kad nam više ne budu potrebni, onda mogu da umru... Porast slovenskog stanovništva je nepoželjan.” 
Martin Bormann
 
“Ti nemaš srca, ni živaca, u ratu oni nisu potrebni. Uništi osjećaj sažaljenja i samilosti – ubijaj svakog Slovena, svakog Rusa. Nemoj da se kolebaš ako je pred tobom starac ili žena, djevojčica ili dječak – ubijaj!”  
Iz podsjetnika njemačkog vojnika”
 
Nakon što su nacisti došli na vlast u Njemačkoj 1933. godine, Jevreji su postali žrtve ekstremne diskriminacije i organiziranog nasilja. Na današnji dan, 9. novembra / studenog 1938, njemački nacisti su započeli progon Jevreja – palili su sinagoge te uništavali izloge jevrejskih radnje širom države, po čemu je ova noć dobila ime “Kristalna noć” (Kristallnacht), a obično se smatra simboličnim početkom Holokausta. Te večeri je ubijen neutvrđen broj djece, žena i muškaraca, spaljene su stotine sinagoga, te je uništeno više od 7.000 jevrejskih prodavnica i kuća. Iste večeri vođe Trećeg rajha su odlučile da ubiju sve Jevreje u Njemačkoj. U znak sjećanja na njih, današnji dan se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.
 
(Foto: Antifašistička akcija BiH)
Ostavite komentar