Banja Luka: Protest majki i trudnica

Protesti su organizovani u parku Petar Kočić, a zahtjev je dostojanstveniji odnos vlasti prema majkama i trudnicama.
Podijeli ovaj članak: 
''Majke zahtijevaju najmanje 100 KM doplatka za svako dijete te ukidanje cenzusa za dječiji doplatak'', kaže majka četvoro djece Vedrana Čamdžić. “Nismo tu da pravimo pobunu, nego da tražimo prava naše djece. Prvi zahtjev je da isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete budu redovne. Ostali zahtjevi su da se ukine cenzus i poveća dječiji doplatak, da na dodatak imaju jednaka prava sva djeca u RS bez obzira na radni status oba roditelja. Da se ukine PDV i smanje cijene na osnovne potrepštine za bebe, kao što su pelene, mlijeko i adaptirana hrana. Tražimo i da osnovni lijekovi za djecu i trudnice budu besplatni. Nisu samo ospen i amoksicilin osnovni lijekovi. Daćemo nadležnima rok od 90 dana da ispune naše zahtjeve, a onda ćemo opet izaći na ulicu, ukoliko ne dobijemo odgovor”, istakla je Čamdžićeva.
 
 
Darija Pajić, također majka četvero djece,  navela je da je na proteste došla sa uvjerenjem da se mora podići glas jer su majke i porodice srozane na najniže grane. 
 
“Imam dva sina i dvije kćeri i zaposlena sam u državnoj firmi. Došla sam danas se borim sa ženama koje su nezaposlene, i kojima je možda teže nego meni, za prava koja nam svima pripadaju. Nije nam cilj da napadamo, pravimo gužvu i galamu, mi samo želimo da skrenemo pažnju nadležnih na to da traže od nas povećanje nataliteta, a ne nude nam ništa zauzvrat. Ne tražimo milostinju, ne prozivamo nikoga, ali više ne možemo izdržati. Mi se borimo se za djecu, jer šta je država bez djece. Danas ćemo predati naše zvanične zahtjeve – osnovni je da se ukine cenzus na dječiji dodatak, odnosno da svako dijete dobija dodatak od minimum 100 KM”, kaže Pajić. 
 
Kap koja je prelila čašu je činjenica da sve do juče nije bila isplaćena naknada porodiljama za treće i četvrto dijete iz marta prošle godine. Ministarstvo porodice, omladine i sporta isplatilo je u ponedjeljak 505.481 KM na ime zaostalih naknada koje se isplaćuju kroz projekat „Fond treće i četvrto dijete“. 
 
No, majke ističu da vlasti moraju povesti brigu i zbog činjenice da trudnice i žene koje planiraju porodicu dobijaju otkaze jer refundiranje Fonda PIO prema poslodavcima djela plata i doprinosa kasni i po nekoliko godina.  ˝Upravo zbog toga se dobijaju otkazi. Neki ljudi, ako ne i većina koji su poslodavci, nemaju finansija da isfinansiraju sve to što im se ne refundira, i ne mogu održavati posao˝, kaže Vedrana Čamdžić.
 
 
Svoju podršku protestima majki dalo je i Udruženje višečlanih porodica Banjaluke, koje je prije mjesec dana uputilo i peticiju Narodnoj skupštini Republike Srpske sa preko 11 hiljada potpisa sa sličnim zahtjevima. 
 
˝I mi smo tražili da svako djete ima taj dječiji dodatak i da bude dječiji dodatak minimum 100 maraka i da se naravno ukine cenzus. U tome je i prijedlog da se majkama sa četvoro i više djece obezbjedi penzija, zatim stipendije za djecu srednjoškolce i studente i besplatno školovanje. Mi smo zahtjeve uputili i sada čekamo 90 dana koliko je zakonski rok da nam dostave šta je tačno urađeno˝, rekao je predsjednik Udruženja Jovan Radovanović.
 
Dječiji doplatak u Republici Srpskoj iznosi za drugo i četvrto dijete po 35 KM mjesečno, a za treće 75 KM. Za prvo dijete nema dječijeg doplatka. Materinski dodatak iznosi oko 100 KM . 
 
Da bi jedna porodica ostvarila pravo na dječiji doplatak, ne smije se ostvariti prihod po članu domaćinstva veći od 81 KM za drugo dijete, 85 KM za treće dijete  i 93 KM za četvrto dijete, što je i uslov za ostvarenje materinskog dodatka. 
 
 
Ostavite komentar