Stavite se u poziciju izbjeglica iz Sirije - makar virtualno

Mapa koju je uradio britanski The Guardian provodi vas kroz različite opcije koje se nude sirijskim izbjeglicama. Glavno pitanje - da li, i na koji način, ovi ljudi mogu doći do neke od EU zemalja?
Piše: 
diskriminacija.ba, preuzeto sa: theguardian.com
Podijeli ovaj članak: 

Od početka konflikta u Siriji, tek nešto preko 2 % izbjeglica uspjelo je doći do neke od zemalja u EU i tražiti azil. Humanitarna katastrofa, kako je nazivaju Ujedinjene Nacije, prijeti da eskalira u okolnim zemljama u kojima su za sada izbjeglice smještene. UN smatra da se ta situacija može izbjeći jedino ukoliko zemlje EU otvore svoje granice za više od 2 miliona Sirijaca i Sirijki koji su pobjegli od rata. 

Najkritičnija je situacija u Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku. UNHCR lobira za premještanje oko 30.000 ljudi, najranjivijih skupina, u EU.

Međutim, vlada Velike Britanije taj prijedlog odbija, naglašavajući da je za pomoć izbjeglicama izdvojila 500 miliona funti. Kako piše Guardiannadležne agencije u EU naglašavaju da se zemlje članice ''ne mogu primorati da prihvate izbjeglice'', ali da nudi 6.000 EUR pomoći za svaku osobu koju zemlja članica prihvati. 

I dok traje pritisak na Tursku (i Bugarsku) da svoje granice drže otvorenim za izbjeglice, ''radi se ubrzano na tome da se pojačaju ograde, patrole, i policijski nadzor'' na granici sa Grčkom, kako bi se spriječio prolazak Sirijaca u ''tvrđavu Evropu''. 

Stavite se u poziciju Karime, 28-godišnje Sirijke iz Alepa, čiji je muž ubijen, i koja je ostala sama sa dvoje djece. Želite da spasite život i da bježite iz Sirije. Koje su vam opcije? 

Pogledajte mapu na ovom linku. 

Ostavite komentar