Starosna diskriminacija treća po učestalosti u Srbiji

Piše: 
Redakcija, foto: sxc.hu
Podijeli ovaj članak: 

Starosna diskriminacija treća je po učestalosti u Srbiji, odmah iza rasizma i seksizma, a od milion nezaposlenih više od 190.000 stariji su od 50 godina, podaci su istraživanja Centra za demokratiju. U Srbiji je nezaposleno više od 120.000 žena u pedesetim godinama, pokazao je projekat „Stariji radnici - neki na poslu, a neki ni posla ni penzije“ Centra, prenosi portal novosti.rs.

Tvrdoglavi, nemotivisani i nefleksibilni

Dansa je već rana starost razlog da se izgubi posao, ali i razlog da se posao ne nađe, navode u Centru za demokratiju. Starije radnike poslodavci često vide stereotipno: kao nemotivisane za učenje, nefleksibilne, protive se promjenama, tvrdoglavi su, zaboravni, manje produktivni, bolesniji, zahtevniji u pogledu uslova rada.

Ovi podaci su alarmantni ako se zna da je svaki šesti stanovnik Srbije stariji od 65.

"U diskriminaciju starijih spada nejednak tretman ili uskraćivanje prava zbog godina. Tu se ne misli samo na starije od 65, nego i starije od 50 koji su ostali bez posla tokom tranzicije, i ne mogu ponovo da se uključe u proces rada samo zbog godina" rekla je predsednica udruženja „Snaga prijateljstva Amiti“ Nadežda Satarić.

Ona je istakla da je predrasuda da su stariji ljudi „teret društvu“, jer veliki broj njih radi do duboko u starosti, izdržavajući sebe i često pomažući djeci i unucima. Oni imaju iskustvo, znanje, mudrost i želju da to podijele.

Ostavite komentar